Aby Euro 2012 było bezpieczne

5.3.2012

Warsztaty dla dzieci i młodzieży poświęcone bezpieczeństwu podczas Euro 2012 odbędą się w Wołowie 9 marca. W planie między innymi pokaz technik samoobrony w wykonaniu samego Pawła Nastuli, mistrza świata w judo. Organizatorem akcji „Baw się dobrze – czuj bezpiecznie” są funkcjonariusze służby więziennej, którzy w Wołowie przeprowadzają szkolenie dla pracowników zakładów karnych i aresztów śledczych w zakresie bezpieczeństwa w trakcie trwania Euro 2012.

Otwarte warsztaty dla uczniów szkół średnich, gimnazjów i starszych klas szkół podstawowych rozpoczną  się w piątek 9 marca o godzinie 13.30 w Wołowie w hali sportowej przy ulicy Panieńskiej 1.

- Ważne, aby zasady bezpieczeństwa poznawać i wdrażać w życie od najmłodszych lat – podkreśla porucznik Leszek Kołtun, starszy inspektor biura kadr i szkolenia Centralnego Zarządu Służby Więziennej, członek zespołu ds. Euro 2012. – Postanowiliśmy wykorzystać obecność w Wołowie wielu autorytetów i instruktorów jednostek specjalnych również w celu przeprowadzenia niekonwencjonalnej akcji edukacyjnej.

Uczniowie wołowskich szkół będą mieli okazję porozmawiać m.in. z judoką Pawłem Nastulą, pułkownikiem Wiktorem Głowiakiem, dyrektorem Służby Więziennej i przewodniczącym komisji ds. Euro 2012, Tomaszem Ochinowskim, profesorem katedry psychologii i socjologii zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Warsztat ma im zaprezentować wielowariantowe spojrzenie na Euro 2012, uświadomić  zagrożenia związane z imprezami masowymi oraz nauczyć radzenia sobie z nimi. Pokaz technik samoobrony przeprowadzi Paweł Nastula.

Akcja edukacyjna „Baw się dobrze – czuj bezpiecznie” jest powiązana z trzydniowym szkoleniem, które w Wołowie organizuje  biuro kadr i Szkolenia Centralnego Zarządu Służby Więziennej. Weźmie w nim udział 120 funkcjonariuszy zakładów karnych i aresztów śledczych na co dzień prowadzących zajęcia z samoobrony i technik interwencyjnych w jednostkach penitencjarnych przeznaczonych do zadań związanych z przywracaniem naruszonego porządku. Uczestnicy szkoleni będą w zakresie technik interwencyjnych, samoobrony, zasad współdziałania służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo, procedur postępowania w sytuacjach kryzysowych. Wezmą również udział w treningach opanowywania negatywnych emocji i nauce podstawowych zwrotów obcojęzycznych. A wszystko po to, aby służba więzienna była jak najlepiej przygotowana do reakcji na zagrożenia płynące w związku ze zbliżającymi się mistrzostwami piłkarskimi.

Kontakt:

płk. Leszek Kołtun, starszy inspektor biura kadr i szkolenia Centralnego Zarządu Służby Więziennej, członek zespołu ds. Euro 2012.