Barbórkowe lekcje górniczych tradycji

4.12.2014

Kolejny raz Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa aktywnie angażuje się w przybliżanie najmłodszym mieszkańcom Zagłębia Miedziowego tradycji górniczych oraz historii powstania tego regionu. W tym roku w ramach Drzwi Otwartych uczniowie będą mogli wziąć udział w specjalnych zajęciach – zarówno w siedzibie firmy, jak i w szkołach, które odwiedzą pracownicy spółki.

W pierwszej edycji Drzwi Otwartych – specjalnej akcji edukacyjnej rozpoczętej w 2013 roku ramach obchodów Barbórki – uczestniczyło ponad stu uczniów lubińskich szkół wraz z opiekunami. Jej celem jest popularyzacja tradycji górniczych oraz historii i osiągnięć ważnych dla Zagłębia Miedziowego, kultywowanych również w Przedsiębiorstwie Budowy Kopalń PeBeKa. Duże zainteresowanie projektem sprawiło, że ma on ciąg dalszy w tym roku,. Klasy, które odwiedzą PeBeKa, będą mogły uczestniczyć w spotkaniu w siedzibie przedsiębiorstwa w piątek 5 grudnia br. Uczniowie i ich opiekunowie obejrzą m.in. wystawę zatytułowaną „Na kartach pamięci” (związaną z historią przedsiębiorstwa oraz ważnymi dla regionu osobami), a także prezentację poświęconą tradycjom górniczym. Nie zabraknie też ciekawego filmu edukacyjnego, prezentującego nowatorskie technologie stosowane przy budowie szybów. To niestandardowa okazja do bliższego poznania zagadnień  ważnych dla mieszkańców Zagłębia Miedziowego.

- Od ponad pół wieku PeBeKa jest mocno związana z tym regionem. Nasi pracownicy byli w gronie pionierów budujących Zagłębie Miedziowe. Priorytetem naszych działań jest inicjowanie procesu przenikania doświadczenia poprzednich pokoleń z przyszłością i rozwojem młodych ludzi – mówi Agnieszka Kubica-Radek, rzecznik prasowy Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń PeBeKa. - Dla wielu pokoleń PeBeKa była nie tylko miejscem pracy, ale także drugą rodziną i przede wszystkim szkołą życia, w której nabierali nowych doświadczeń i umiejętności. A hasło „Czerpiemy z tradycji – stawiamy na przyszłość” stanowi podsumowanie zdobytych podczas minionego półwiecza osiągnięć firmy oraz fundament wartości, które spółka chce umacniać i propagować, również wśród najmłodszych mieszkańców Lubina.

Oprócz zaproszenia na edukacyjną wystawę PeBeKa organizuje wspólnie z zainteresowanymi placówkami spotkania w szkołach z pracownikami firmy. To doskonała sposobność dla uczniów, by porozmawiać z górnikami, którzy żyją górniczymi tradycjami i doskonale znają dzieje regionu.

Dodatkowych informacji udzieli Państwu:

Agnieszka Kubica-Radek
Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A.
tel. (+48 76) 840 52 25 /785 992 272
e-mail: aradek@pebeka.com.pl