Centrum Radioterapii Amethyst podsumowuje pierwszy rok działalności

17.12.2014

Ponad 1500 zarejestrowanych pacjentów z całej Małopolski, 1029 osób zakwalifikowanych do leczenia, z czego 958 osób zakończyło już radioterapię, oraz zdająca egzamin współpraca lekarzy w zespołach interdyscyplinarnych – Centrum Radioterapii Amethyst podsumowuje swój pierwszy rok działalności.

- To był dla nas ważny czas: otworzyliśmy pierwszy ośrodek w Polsce, wypracowywaliśmy i wdrażaliśmy w życie wspólnie z personelem Szpitala Specjalistycznego im. Rydygiera system leczenia skojarzonego i zespołów wielospecjalistycznych. Włączyliśmy się z powodzeniem w działalność polskiej służby zdrowia i cieszę się, że pomogliśmy wielu osobom zmierzyć się z chorobą  - po to przecież wybudowaliśmy ten ośrodek- mówi Barbara Werchowiecka-Rusinek, prezes spółki RTCP.

Centrum Radioterapii Amethyst jest wysokospecjalistycznym ośrodkiem, który rozpoczął działalność 11 grudnia 2013 roku i funkcjonuje w ścisłej współpracy ze Szpitalem Specjalistycznym im. L. Rydygiera w Krakowie. Chociaż na oficjalne zagwarantowanie przez NFZ środków na prowadzenie radioterapii szpital i placówka czekały do początków marca br., Centrum przyjmowało pacjentów bez przerwy. W ciągu całego roku trafiali tu pacjenci nie tylko z samego Krakowa, ale z całej niemal Małopolski. Najczęściej kierowani byli z takich miejscowości jak Sucha Beskidzka, Zakopane, Tarnów, Chrzanów, Limanowa, Wadowice, Skawina, Bochnia czy Miechów. Dzięki temu pacjenci nie są narażeni na konieczność korzystania z radioterapii w innych regionach kraju i dodatkowe utrudnienia związane z dalekimi dojazdami czy pobytem w szpitalu odległym od miejsca zamieszkania.

W Centrum Radioterapii Amethyst od początku działa dziewięć zespołów wielodyscyplinarnych, zajmujących się różnymi rodzajami nowotworów. W ich skład wchodzi zarówno personel Centrum Radioterapii Amethyst, jak i szpitala im. Rydygiera: onkolog kliniczny, chirurg onkolog, radioterapeuta, a pozostali specjaliści zapraszani są zgodnie z wymaganiami danego przypadku.  Dzięki zespołowemu omówieniu możliwy jest wybór najbardziej optymalnej terapii i zwiększa się efektywność leczenia, a pacjenci zachowują ciągłość kontaktu z lekarzem prowadzącym i nie są odsyłani na różne konsultacje. O taki system konsyliów lekarskich postuluje Ministerstwo Zdrowia, zalecając jego wprowadzenie w przygotowywanym pakiecie onkologicznym.

Radioterapia radykalna,  mająca na celu zniszczenie nowotworu i uzyskanie trwałego wyleczenia, trwa w Centrum Radioterapii Amethyst zwykle około 4 - 7 tygodni, a sesje terapeutyczne (frakcje) realizowane są przez pięć dni w tygodniu. Pacjenci po napromienianiu mogą udać się do domu albo – jeśli wymaga tego stan zdrowia czy zaplanowane leczenie – pozostać na szpitalnym Oddziale Radioterapii, utworzonym wiosną br. czy w przyszpitalnym hotelu. W sumie w ciągu 12 miesięcy działalności lekarze Centrum udzielili pacjentom 3526 porad i konsultacji, 958 osób rozpoczęło i zakończyło radioterapię, 103 jest w jej trakcie. Każdego dnia kolejnych kilku pacjentów jest kwalifikowanych do leczenia.

- Podczas naszej pracy wykorzystujemy najnowocześniejsze technologie medyczne i międzynarodowej klasy sprzęt, dzięki czemu pacjenci są leczeni jak w najlepszych tego typu placówkach w Polsce i na świecie – podkreśla dr n. med. Marcin Hetnał, dyrektor Centrum Radioterapii Amethyst. Dodaje, że w ciągu pierwszego roku działalności Centrum aż 354 pacjentów zostało poddanych napromienianiu z wykorzystaniem wysokospecjalistycznych technik, takich jak m.in. stereotaksja, technika dynamiczna IMRT czy VMAT, a kolejni pacjenci rozpoczęli takie leczenie. Wspomniane rozwiązania pozwalają na niezwykle precyzyjne podawanie optymalnych dawek terapeutycznych oraz wyraźne ograniczenie napromieniania zdrowej tkanki. Ośrodek dysponuje światowej klasy sprzętem: tomografami komputerowymi Phillips i Siemens oraz trzema akceleratorami Elekta Synergy, w których zastosowano trójwymiarowy system obrazowania do sterowania procesem leczenia. Ważną zaletą tych akceleratorów jest kolimator wielolistkowy umożliwiający trójwymiarową modulację wiązki promieniowania, co wielokrotnie zwiększa precyzję zabiegu.

W kontekście wysokospecjalistycznych technik napromieniania Centrum Radioterapii Amethyst jest pionierem w Małopolsce. Jako pierwszy ośrodek w tym województwie rozpoczął prowadzenie terapii pacjentów techniką dynamiczną typu VMAT (Volumetric Modulated Arc Therapy). Centrum jest również jedynym miejscem w regionie, w którym obecnie prowadzona jest radioterapia stereotaktyczna. Ponadto w przypadku odpowiednich wskazań medycznych pacjenci leczeni za są za pomocą brachyterapii.

- Chcielibyśmy stosować najnowsze osiągnięcia medycyny i technologii u jak największej liczby pacjentów, tym bardziej, że mamy takie możliwości, ale tegoroczny kontrakt był niestety zdecydowanie niższy, niż zakładaliśmy - mówi Barbara Werchowiecka-Rusinek, prezes spółki RTCP. – Mam jednak nadzieję, że już w przyszłym roku NFZ zwiększy środki i umożliwi nam leczenie większej liczby osób, zwłaszcza że w życie ma wejść pakiet onkologiczny