Biuro prasowe

Kamień węgielny pod Centrum Inżynieryjno-Aplikacyjne firmy Balluff

20.5.2013

Nowoczesna, ascetyczna architektura, dwie kondygnacje, pomieszczenia szkoleniowo-prezentacyjne dla klientów i laboratorium aplikacyjne na parterze, część biurowo-administracyjna na piętrze – tak wyglądać będzie wiosną 2014 roku Centrum Inżynieryjno-Aplikacyjne spółki Balluff, wiodącej firmy z sektora automatyki przemysłowej. Dzisiaj oficjalnie dokonano wmurowania kamienia węgielnego pod tę inwestycję.

W uroczystości, która odbyła się na placu budowy przy ul. Granicznej we Wrocławiu, wzięli udział Florian Hermle, właściciel Balluff GmbH, Paweł Stefański, prezes Balluff Sp. z o.o., Damian Kosarewicz, prezes spółki PM Holding będącej wykonawcą projektu, a także przedstawiciele firm partnerskich oraz reprezentanci pracowników przedsiębiorstwa.

- Polska spółka jest ważną częścią międzynarodowej grupy, ponieważ rynek w tej części Europy ma ogromne znaczenie dla firmy Balluff. Korzystna lokalizacja pomiędzy Wschodem i Zachodem, bliskość wielu krajowych inwestycji oraz duże zaangażowanie polskiej załogi zdecydowały o budowie Centrum Inżynieryjno-Aplikacyjnego właśnie we Wrocławiu – mówi Florian Hermle, właściciel Balluff GmbH. – Tym samym inwestycja ta wpisuje się w globalną wizję firmy, aby zyskać pozycję światowego lidera w dziedzinie kompletnych rozwiązań dzięki innowacyjnym sposobom automatyzacji.

Zgodnie z planem od chwili wmurowania kamienia węgielnego prace budowlane i wykończeniowe powinny zakończyć się w ciągu sześciu miesięcy. Wiosną 2014 roku firma Balluff będzie w pełni działać w nowej siedzibie. Centralną częścią dwukondygnacyjnego budynku będzie obszar zaprojektowany specjalnie z myślą o klientach firmy. Zajmie on większą część parteru, gdzie przygotowane będzie zaplecze laboratoryjne, show-room oraz duża sala treningowa, którą będzie można dzielić na mniejsze pomieszczenia w zależności od potrzeb i wielkości przygotowywanego projektu. W miejscu tym klienci będą mogli poszerzać swoja wiedzę, znaleźć optymalne rozwiązania wspomagające procesy produkcji, a także zobaczyć, jak one działają w praktyce. Usługi doradcze i prezentacyjne świadczyć będą doświadczony zespół inżynierów, którzy stanowią 85 proc. kadry pracującej w spółce Balluff.

- Na rynku jesteśmy świetnie rozpoznawalni jako dostawca komponentów. Rozwijamy i dostarczamy również bardziej zaawansowane produkty, wspomagające procesy nowoczesnych systemów produkcji i logistyki. Obecnie stoją one w centrum naszej strategii rozwoju – mówi Paweł Stefański, prezes Balluff Sp. z o.o.Aby dostarczać innowacyjne produkty, konieczna jest odpowiednia wiedza inżynierska, a także umiejętność zastosowania projektowanych rozwiązań w praktyce, czyli ich zaaplikowanie. Temu celowi ma służyć właśnie nowe Centrum.

W budynku, oprócz zaplecza laboratoryjnego i sal szkoleniowych, mieścić się będą również pomieszczenia biurowo-administracyjne, które usytuowane będą na pierwszym piętrze. Całkowita powierzchnia obiektu wynosi blisko 800 mkw., przy czym obszar szkoleniowo-aplikacyjny zajmuje ponad 200 mkw., czyli większą część parteru. Od strony architektonicznej budynek wyróżnia się nowoczesną, oszczędną bryłą.

- Realizacja projektu Centrum Inżynieryjno-Aplikacyjnego będzie dla nas ciekawym wyzwaniem, ponieważ budynek może służyć jako modelowe rozwiązanie nowoczesnej siedziby przedsiębiorstwa, które w odpowiedni sposób uwzględnia oczekiwania rynku i adaptuje sposób oraz styl życia firmy – mówi Damian Kosarewicz, prezes PM Holding, wykonawcy projektu. - Dbałość o detale, przemyślane rozplanowanie przestrzeni, wyraźny podział na przyjazną przestrzeń koncepcyjną dla klientów i jej logicznie połączenie z częścią biurową, zastosowane energooszczędne rozwiązania oraz materiały przyjazne środowisku podkreślają fakt, że Balluff jest firmą innowacyjną.

Centrum zostało tak zaprojektowane, aby zapewniać optymalny dopływ światła naturalnego przy jednoczesnym unikaniu nagrzewania się pomieszczeń w słoneczne dni, co pozwoli ograniczyć konieczność intensywnego używania klimatyzacji: fasada budynku będzie w większości biała z ograniczonymi przeszkleniami od południa, a na pozostałych oknach zamontowany będzie zewnętrzny system osłon przeciwsłonecznych. W większości pomieszczeń stosowane będzie oświetlenie LED, przy czym lampy zawisną punktowo w miejscach pracy, co umożliwi wydatne zmniejszenie zużycia energii elektrycznej. Aby oszczędzać zasoby naturalne, w budynku będzie zbierana woda deszczowa do ponownego wykorzystania. W pobliżu wejścia pracowniczego do Centrum planowane są stojaki parkingowe dla rowerów. Budynek będzie miejscem bez barier – wszystkie pomieszczenia, przejścia, windy zaprojektowano tak, aby były w pełni dostępne dla osób niepełnosprawnych. Wpływ na projekt Centrum mieli również pracownicy, którzy w specjalnych ankietach już na etapie koncepcyjnym inwestycji mogli wyrazić swoje oczekiwania odnośne udogodnień w swoim przyszłym miejscu pracy.

- Planując inwestycję, wyszliśmy z oczywistego dla nas założenia, że funkcjonalność kształtuje formę, a przyjazne otoczenie sprzyja twórczej pracy – podkreśla Paweł Stefański. - Można powiedzieć, że wszystkie nasze działania związane z budową nowej siedziby służą jednemu celowi, tworzeniu wartości dodanej dla klientów. Chcemy by klienci wyjeżdżali od nas wzbogaceni o szereg wartości: wiedzę, nowe umiejętności oraz pewność, że znaleźli u nas odpowiedzi na swoje bieżące pytania i otrzymali wsparcie ekspertów.

Centrum jest budowane na działce o powierzchni 6 tys. mkw., dzięki czemu łatwo będzie można je stopniowo rozbudowywać w miarę wzrostu przedsiębiorstwa. Lokalizacja nowej siedziby firmy przy ul. Granicznej we Wrocławiu wpisuje się w strategię firmy. Budynek zlokalizowany będzie w pobliżu węzła autostradowego i lotniska. W przyszłości powstanie tu tzw. „oś inkubacji”, której budowę przewiduje „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Wrocławia”, śródmiejska obwodnica do Leśnicy i Praczów Odrzańskich, gdzie funkcjonuje Wrocławskie Centrum Badań EIT+ i dokąd zostanie alokowana część instytutów Politechniki Wrocławskiej, naturalni partnerzy firmy Balluff.

Całkowita wartość inwestycji przy ul. Granicznej to 6 mln złotych, a szczególny nacisk będzie położony na część aplikacyjną Centrum.

O firmie:

Balluff Sp. z o.o. jest częścią istniejącej od 90 lat międzynarodowej grupy Balluff, wiodącego dostawcy rozwiązań z obszaru automatyki przemysłowej. Grupę tworzą obecnie 24 spółki-córki na całym świecie. W Polski oddział firmy działa od 1998 roku – początkowo w Warszawie, a od 2007 roku – we Wrocławiu. O dynamice rozwoju polskiej spółki świadczą liczne nagrody i wyróżnienia gospodarcze. Balluff jest kilkukrotnym laureatem Diamentów Forbesa, prestiżowym tytułem przyznawanym przedsiębiorstwom najszybciej zwiększającym swoją wartość. Firmę uhonorowano również takimi wyróżnieniami jak Gazela Biznesu, Dolnośląski Certyfikat Gospodarczy, tytuł Przejrzysta Firma i in. Spółka jest członkiem organizacji gospodarczych, jak np. Business Centre Club czy Polsko-Niemieckiej Izby Przemysłowo-Handlowej.

Od 1956 roku Balluff dostarcza komponenty wykorzystywane w procesach automatyki przemysłowej. Od ponad dwóch dekad firma projektuje i dostarcza również zaawansowane produkty wspomagające procesy produkcji i logistyki, jak np. systemy RFID, a od siedmiu lat Balluff oferuje także systemy sieciowe oparte na technologii IO-Link.

Z dedykowanych rozwiązań opracowanych w firmie Balluff korzystają przedsiębiorstwa działająca w takich gałęziach przemysłu jak np. motoryzacja, automatyka produkcji, pakowanie i napełnianie, przemysł drzewny, hydraulika i pneumatyka, elektrownie i inne.

www.balluff.com

« wróć do listy komunikatów prasowych