KGHM ZANAM będzie współpracował z Kapsch przy rozbudowie viaTOLLa

30.8.2017

Znany polski producent m. in. maszyn górniczych i konstrukcji stalowych, spółka z grupy KGHM Polska Miedź, podpisała list intencyjny z firmą Kapsch Telematic Services dotyczący współpracy przy rozwoju elektronicznego systemu poboru opłat drogowych viaTOLL.

Katowice, 30 sierpnia 2017 –  Podczas Międzynarodowych Targów Górnictwa, Przemysłu Energetycznego i Hutniczego w Katowicach KGHM ZANAM i Kapsch Telematic Services podpisały list intencyjny dotyczący przyszłej współpracy w ramach rozbudowy i rozwoju systemu viaTOLL. Polski system poboru opłat działa w technologii radiowej krótkiego zasięgu, w oparciu o urządzenia pokładowe montowane w pojazdach i odbiorniki rejestrujące przejazd, instalowane na konstrukcjach stalowych zlokalizowanych na sieci dróg płatnych w całym kraju.

Współpraca obu firm ma dotyczyć przyszłych rozszerzeń systemu viaTOLL, które realizowane są poprzez budowę tzw. bramownic w pasie drogowym, na odcinkach wskazywanych w odpowiednich rozporządzeniach Rady Ministrów. Obecnie w Polsce ponad 3660 km dróg różnych kategorii jest objętych elektronicznym poborem opłat. Wstępne założenia przetargu na nowego operatora zakładają, że do 2024 roku viaTOLL obejmie łącznie ponad 6000 km dróg.

“Działanie i rozbudowa systemu viaTOLL opierają się na sprawdzonych polskich podwykonawcach. Obecnie to ponad dwutysięczna armia ludzi zaangażowanych w jego codzienne funkcjonowanie i unowocześnianie. Dzisiejsza deklaracja ze strony zarządów naszych firm jest wyrazem potencjału, jaki drzemie w tym zaawansowanym projekcie infrastrukturalnym. Wierzymy, że możemy się od siebie wiele nauczyć, a nasza współpraca będzie służyć rozwojowi nie tylko polskiej sieci drogowej, ale także polskiego przemysłu i branży IT” – powiedział po podpisaniu listu intencyjnego Marek Cywiński – Dyrektor Zarządzający Kapsch Telematic Services.

„Wierzymy w ten projekt i mamy nadzieję, że nasz wkład w dalszą rozbudowę systemu viaTOLL będzie coraz bardziej znaczący. Współpraca z firmą Kapsch wpisuje się w naszą wizję rozwoju i pozwoli umocnić naszą pozycję wiarygodnego realizatora konstrukcji stalowych i instalacji przemysłowych. Wciąż mamy w Polsce wiele dróg, szlaków kolejowych i mostów do zbudowania, a krajowi dostawcy potrafią przedstawić ofertę najbardziej dopasowaną do lokalnych wymogów” – powiedział podczas podpisania listu intencyjnego Bohdan Pecuszok – Prezes Zarządu KGHM ZANAM.

Po podpisaniu listu powołane zostaną zespoły projektowe, które wypracują szczegółowe ramy współpracy w zakresie optymalnych rozwiązań technicznych, finansowych i formalno-prawnych, z zachowaniem wszelkich obowiązujących przepisów prawa.