KGHM ZANAM i FAMUR planują współpracę i wspólne przedsięwzięcia

24.8.2017

List intencyjny o współpracy podpisali 23 sierpnia przedstawiciele zarządów spółek akcyjnych KGHM ZANAM i FAMUR.

Obie firmy specjalizują się w produkcji i usługach realizowanych na rzecz branży wydobywczej. KGHM ZANAM to renomowany producent samojezdnych maszyn górniczych wykorzystywanych głównie w kopalniach rudy miedzi. FAMUR obsługuje rynek górnictwa odkrywkowego i podziemnego, m.in. dostarcza  zmechanizowane kompleksy ścianowe i kompleksy do drążenia wyrobisk korytarzowych dla głębinowych kopalń węgla, a także podziemne i naziemne systemy transportu, maszyny dla górnictwa odkrywkowego oraz urządzenia dla transportu towarów masowych i przeładunku.

Spółki mają również podobne, wieloletnie doświadczenie. Gorlicki oddział Grupy FAMUR nawiązuje tradycją do Fabryki Maszyn i Narzędzi Wiertniczych w Gliniku Mariampolskim, której początki datują się pod koniec XIX wieku. KGHM ZANAM w ubiegłym roku obchodził jubileusz 50-lecia, a dorobek firmy opiera się na najlepszych doświadczeniach inżynierów tworzących i naprawiających park maszynowy dla rozwijającego się przemysłu rud miedzi w Polsce.

- Obecnie w biznesie ważne są kontakty i dobre relacje, dlatego współpraca ze spółką FAMUR będzie w dużej mierze szansą na rozszerzenie wzajemnych powiązań, znalezienie dodatkowych partnerów biznesowych i umocnienie naszych pozycji na rynkach zagranicznych – mówi Bohdan Pecuszok, prezes KGHM ZANAM.

Współpraca obu firm będzie dotyczyła przede wszystkim wspólnych przedsięwzięć obejmujących dystrybucję maszyn i urządzeń górniczych  oraz obsługę  posprzedażową na rynkach zagranicznych. FAMUR posiada obecnie własne spółki w Rosji, Kazachstanie, na Ukrainie i w Indiach, co pokrywa się z planami ekspansji zagranicznej KGHM ZANAM. Firmy będą prowadzić również wspólne działania marketingowe, co pozwoli na ograniczenie kosztów i zwiększenie zasięgu działań na potencjalnych rynkach zbytu.

- Celem listu intencyjnego podpisanego przez FAMUR i KGHM ZANAM jest dążenie obu spółek do rozwijania kompleksowej i długoterminowej współpracy na wielu światowych rynkach. Rozwój spółek Grupy FAMUR opieramy na konsekwentnej realizacji programu ekspansji zagranicznej Go Global. Stale poszukujemy możliwości na optymalizację naszej działalności w tym zakresie, nie tylko w obszarze produktowym, ale także obszarze usług i wsparcia biznesu. Dlatego liczymy, że kooperacja z KGHM ZANAM pozwoli nam na uzyskanie efektów synergii w obszarze planowanej współpracy oraz na zwiększenie komplementarności naszej oferty dla zagranicznych partnerów – mówi Mirosław Bendzera, prezes zarządu FAMUR SA.

KGHM ZANAM i FAMUR podejmą się też wspólnych przedsięwzięć w zakresie projektów badawczo-rozwojowych. – Szczególnie w kwestii innowacji liczy się kreatywność partnerów i płynna wymiana wiedzy. Będziemy mieli szansę na połączenie sił z firmą o wieloletnich doświadczeniach, co może zaowocować nowymi pomysłami i projektami o szerszym niż dotąd zakresie – podkreśla prezes Bohdan Pecuszok.

Firmy identyfikują  szeroki obszar możliwości dotyczących partnerstwa przy budowie maszyn. FAMUR zainteresowany jest produkcją wysięgników i siłowników hydraulicznych do samojezdnych maszyn górniczych powstających w Zanamie, a KGHM ZANAM podzespołów spawanych do obudów zmechanizowanych Famuru. Kooperacja firm może objąć również usługi przemysłowe świadczone przez obu partnerów.

KGHM ZANAM należy do największych w Polsce producentów maszyn i urządzeń dla sektora górniczego, świadczy usługi w zakresie remontów i utrzymania ruchu oraz jest realizatorem specjalistycznych inwestycji przemysłowych. KGHM ZANAM to jeden z głównych wykonawców technologii pieca zawiesinowego w Hucie Miedzi Głogów, największej takiej inwestycji hutniczej w Europie. Spółka wytwarza również sprzęt stosowany w systemach przeładunkowych, zespołach transportowych, skalnictwie, kopalniach odkrywkowych, jest również producentem odlewów staliwnych i żeliwnych.

KGHM ZANAM za swoją działalność wyróżniany jest w kraju i zagranicą. Zdobył m.in. Srebrny Laur Innowacyjności, Honorową Odznakę za Zasługi dla Gospodarki Rzeczypospolitej Polskiej 2015, Dolnośląskiego Gryfa (w latach 2009 i 2015), a także tytuły Gazeli Biznesu, Dużej Perły Polskiej Gospodarki, Solidnego Pracodawcy Sektora Górniczego, Wybitnego Eksportera. Przychody spółki w 2015 roku wyniosły 1,08 mld złotych. Przedsiębiorstwo zatrudnia 2600 osób. Akcjonariuszem spółki w 100 proc. jest KGHM Polska Miedź.

Więcej informacji na stronie: www.kghmzanam.com

FAMUR SA należy do czołówki światowych producentów maszyn i systemów stosowanych w górnictwie podziemnym opierającym się o metodę ścianową.

Grupa FAMUR od ponad 100 lat oferuje rozwiązania dla przemysłu wydobywczego. Kluczowe dla Grupy sektory działalności to: górnictwo podziemne i odkrywkowe, branża transportowa i przeładunkowa oraz energetyka.

Spółka FAMUR SA od 2006 r. jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Większościowym właścicielem spółki jest polska firma inwestycyjna TDJ SA.

Więcej informacji na stronie: www.famur.com

Więcej informacji:

Joanna Szczepaniak - pełnomocnik zarządu ds. marketingu i Public Relations