KGHM ZANAM wspiera szachowe talenty

1.8.2017

Młodzi szachiści klubu Miedź Legnica zajęli trzecie miejsce podczas rozgrywanych w Szczyrku zawodów II Ligi Juniorów. Dzięki temu wspierani przez KGHM ZANAM zawodnicy awansowali w rankingu i w przyszłorocznych rozgrywkach wystąpią w pierwszej lidze.

Zawody przeprowadzono w Szczyrku w dniach 21-30 lipca. Zorganizowano rozgrywki trzech lig juniorskich: Ekstraligi, I Ligi oraz II Ligi. W tej ostatniej wystartowały 32 drużyny i niemal 240 zawodników. Aż trzy z nich – KTS Kalisz, MAT Myślenice oraz KSz Miedź Legnica - zgromadziły po 17 dużych punktów i wszystkie awansowały do pierwszej ligi. Legnicka drużyna wygrała osiem meczów, raz zremisowała i odniosła dwie porażki. Wśród młodych zawodników z Miedzi Legnica wyróżniał się Kacper Grela (uzyskał aż 9,5 punktu w 11 partiach), kroku dotrzymywała mu również Anna Karykowska (8,5 pkt). Dobrze spisali się też pozostali członkowie drużyny: Maria Elena Lascar (6,5 pkt), Piotr Kejna (5,5 pkt), Jerzy Eigner (5 pkt) oraz Weronika Szachniewicz (2,5 pkt).

Sponsorem legnickiego klubu szachowego jest KGHM ZANAM. Podczas zawodów w Szczyrku młodzi szachiści występowali w koszulkach z logo firmy.

- Szachy są wyjątkowo wymagająca dyscypliną, która jednocześnie przynosi wiele dobrych efektów: uczy koncentracji, rozwija pamięć i zdolność analitycznego myślenia. Takie umiejętności i pasję zawsze warto wspierać. Sukcesy legnickiego klubu, z którym współpracujemy od dłuższego czasu, są także dla nas powodem do dumy – mówi Bohdan Pecuszok, prezes KGHM ZANAM.