Biuro prasowe RSS

Komunikaty Prasowe

25.8.2008

Trwa budowa nowoczesnego stadionu piłkarskiego w Lubinie

Dokładnie rok temu Zagłębie Lubin SSA podpisało umowę z Przedsiębiorstwem Budowy Kopalń PeBeKa S.A. na budowę stadionu w Lubinie, a już niedługo, 20 września, rozpocznie się układanie murawy. Trawa właśnie rośnie w… Bawarii.

Przewiezienie trawy z Niemiec zajmie kilkanaście godzin, a kolumna transportowa będzie się składać
z kilkunastu tirów z lodówkami. Zrolowane kwadraty murawy zostaną wyłożone na płytę boiska. Przez zimę specjalny system zabezpieczający pozwoli utrzymać odpowiednią temperaturę i nawodnienie, tak aby wiosną trawa mogła się odpowiednio ukorzenić. Jednakże położenie prawie 8 tys. metrów kwadratowych murawy to nie zwieńczenie robót na stadionie, lecz jeden z ich elementów. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z harmonogramem, wiosną 2010 roku lubinianie będą mogli pochwalić się nowym, całkowicie zadaszonym, spełniającym wszystkie wymogi PZPN i UEFA, trzygwiazdkowym stadionem.

Wyburzyć, zbudować

Wykonawcą generalnym nowego stadionu piłkarskiego jest konsorcjum budowlane firm: Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A., Hochtief Polska Sp. zz o.o.  oraz Hochtief Construction AG Sport Facilities.

Nowy stadion powstaje w miejscu istniejącego od lat 80. obiektu. Rozbiórka i demontaż jego elementów odbyły się jeszcze pod koniec ubiegłego roku: najpierw zdemontowano krzesełka, później rozkopywano część wału (w sumie wywieziono 50 tys. m. sześć. ziemi, której część zostanie wykorzystana przy budowie, a reszta przy rekultywacji składowiska odpadów) i rozbierano elementy konstrukcji.

W marcu rozpoczęły się roboty przy fundamentach pod nowe, czternastometrowej wysokości trybuny po stronie wschodniej, północnej i południowej, a obecnie trwa montaż konstrukcji stalowej zadaszenia, którą podtrzymywać będą 52 słupy. Każdy z nich waży 24 tony!

Całość budowy stadionu to wielkie przedsięwzięcie logistyczne, w które oprócz głównego konsorcjum zaangażowanych jest wiele firm podwykonawczych. PeBeKa S.A. wykonuje wiele specjalistycznych robót: fundamenty (przy budowie ich wszystkich zostanie wykorzystanych 6,5 tys. m. sześć. żelbetonu) oraz instalacje wodociągowe, sanitarne, deszczowe, itp. Przy budowie stadionu obecnie zatrudnionych jest 40 pracowników PeBeKi, którzy pracują na dwie zmiany.

Pierwszy etap tej wielkiej inwestycji zakończy się w lutym 2009 r., tak by lubińska drużyna mogła już na nowym, częściowo zmodernizowanym obiekcie rozpocząć rundę wiosenną.

- Przed rozpoczęciem wiosennej rundy rozgrywek trzeba stadion przygotować tak, by spełniał wszystkie wymogi prawne do organizowania imprez masowych, wymogi UEFA i PZPN i otrzymał pozwolenie na użytkowanie – zapowiada Jacek Kazimierczyk, zastępca gł. inżyniera budowlanego w firmie PeBeka S.A., pełniący w ramach konsorcjum funkcję kierownika handlowego projektu stadionu.

Drugi etap budowy obejmuje dokończenie prac po zachodniej stronie stadionu, a także postawienie nowego budynku klubowego, w którym znajdą się m.in. szatnie i pomieszczenia dla drużyn, natryski i sanitariaty, pomieszczenia odnowy biologicznej, strefa dla VIP-ów, biura, część gastronomiczna, jak również centra prasowe i telewizyjne. Cały obiekt będzie dostępny dla osób niepełnosprawnych.

Jak FC Porto

Na trybunach będzie mogło zasiąść 16 000 kibiców, z czego 700 miejsc będzie zarezerwowanych dla VIP-ów, a blisko 200 dla gości specjalnych. Ci zasiądą w wygodnych, tapicerowanych fotelach.

Pomiędzy pierwszymi rzędami a murawą nie stanie żadne ogrodzenie. Fanów piłki nożnej z pierwszego rzędu od murawy będzie dzielić jedynie 1,5 metra. Tym z odleglejszych miejsc w obserwowaniu zmagań na boisku pomogą dwa nowoczesne telebimy. Stadion oświetli 150 jupiterów o mocy 2000 lx.

- To będzie jeden z najnowocześniejszych stadionów w Polsce. Oświetlenie stadionu spełni normy telewizji HDTV, wymagane natężenie oświetlenia 2000 lx (jako drugi stadion w Polsce). Dokładamy starań w ścisłej współpracy z inwestorem, żeby systemy zapewniające bezpieczeństwo, kontrole dostępu, telewizja CCTV (w systemie IP) oraz nagłośnienie dorównały stadionowi FC Porto w Portugalii. W całej Europie nie ma zbyt wielu obiektów o takim standardzie – wyjaśnia Jacek Kazimierczyk.

Inwestycja powinna zakończyć się w lutym 2010 roku i ma kosztować ok. 100 mln zł. Stadion Zagłębia Lubin spełni najwyższe wymagania UEFA Klasy 3. Dzięki temu będą tu mogły rozgrywać się mecze międzynarodowe. Być może będzie wykorzystany podczas EURO 2012.

8.8.2008

Zbicie wyrobisk górniczych

W środę 6 sierpnia PeBeKa zakończyła kolejny etap prac związanych z połączeniem wyrobisk górniczych między kopalniami O/ZG Polkowice – Sieroszowice a O/ZG Rudna. Prace te są niezbędnym elementem umożliwiającym udostępnienie Głogowa Głębokiego Przemysłowego – nowego obszaru górniczego.

Zbicie wyrobisk górniczych między Zakładami Górniczymi w Polkowicach – Sieroszowicach i Rudnej polega na połączeniu odcinków od szybu SW-1 z jednej, a szybu R-IX z drugiej strony (budowany dla kopalni Rudna szyb R XI był w trakcie realizacji najgłębszą budową Europy).  PeBeKa S.A. wykonała niemalże wszystkie wyrobiska w tym zakresie, a początki ich drążenia - w przypadku obszaru od SW-1 - datują się na koniec lat dziewięćdziesiątych. Prowadzono je w kilku etapach, a najnowsze prace drążeniowe rozpoczęły się w czerwcu 2006 roku od przecinki nr 7. Natomiast od strony O/ZG Rudna podjęto je w 2007 roku.

W obecnym etapie, zakończonym 6 sierpnia, PeBeKa doprowadziła do zbicia wyrobiska D-4 na wysokości przecinki 35. A w ciągu najbliższych dwóch miesięcy zakończone zostaną prace mające na celu ostateczne połączenie odcinków D-1 do D-3.

Wszystkie wspomniane działania są częścią prac niezbędnych dla udostępnienia nowego obszaru górniczego, czyli Głogowa Głębokiego Przemysłowego, głównie pod kątem transportu oraz wentylacji. Po zbiciu wyrobisk możliwe będzie dostarczanie świeżego powietrza m.in. od strony szybu SW-1 w kierunku Rudnej, szybu wentylacyjnego wdechowego GG-1 aż do chodników T oraz W-145 i połączeń pochylni E-1 do E-4. Dzięki temu KGHM Polska Miedź S.A. uzyska dostęp do kolejnych zasobów rud miedzi.

PeBeKa ma blisko pół wieku doświadczeń w realizacji prac dla górnictwa – do tej pory lubińska firma wykonała już 650 kilometrów podziemnych chodników.

8.8.2008

Dyskutują o płacach

W PeBeKa trwają prace nad opracowaniem nowego systemu wynagrodzeń i poprawy jego struktury. Towarzyszą im negocjacje dotyczące zmian zapisów w układzie zbiorowym pracy.

Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa jest ważnym pracodawcą w regionie, zatrudnia aktualnie prawie 1700 osób. Ponad 1300 z nich pracuje w kopalniach KGHM Polska Miedź. PeBeKa jest głównym wykonawcą szybów i kopalnianych chodników zagłębia miedziowego. Pozostali pracownicy firmy wykonują prace przy budowie warszawskiego metra, rekonstrukcji Wieliczki, realizują zlecenia w niemieckich kopalniach oraz świadczą usługi budowlane. PeBeKa jest np. jednym z wykonawców lubińskiego stadionu.

Dyskusje na temat systemu wynagrodzeń dotykają ważnego problemu w firmie. Zarobki osiągane przez pracowników Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń PeBeKa S.A. są niewątpliwie atrakcyjne w porównaniu do wynagrodzeń jakie otrzymują pracownicy zatrudnieni w firmach konkurencyjnych o podobnym profilu działalności, jednak gorzej wypadają one w stosunku do zarobków osiąganych w KGHM PM S.A.

- Zdajemy sobie sprawę, że zarobki osób pracujących pod ziemią są dzisiaj w naszej firmie mało konkurencyjne w stosunku do tego, co proponuje otoczenie – mówi Ryszard Janeczek, prezes Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń PeBeKa S.A.

Roczny wskaźnik przyrostu przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wyniesie w tym roku w PeBeKa 10,1 proc. Taki wskaźnik zapisano w porozumieniu zawartym przez Zarząd Spółki ze Związkami Zawodowymi 29 lutego 2008 roku. Spółka konsekwentnie realizuje te zapisy.

Pracujemy nad nowym projektem układu zbiorowego pracy. Problem stanowi nie tylko wysokość wynagrodzeń, ale również ogromna ilość składników wynagrodzenia i utrudnienia w stosowaniu motywacyjnych systemów płacy. Sądzę, że ogromne rezerwy tkwią w powrocie do zadaniowego systemu oceny prac rejonów, ze szczególnym podkreśleniem wydajności i wykorzystania sprzętu – dodaje prezes Janeczek.

W pierwszym półroczu 2008 roku przychody ze sprzedaży PeBeKa wyniosły 289,8 mln złotych. 44 proc. z nich stanowiły przychody z robót górniczych i szybowych, 56 proc. z robót budowlanych i inżynieryjnych.

30.6.2008

Bliżej najgłebszych pokładów rud miedzi

PeBeKa rozpoczął dzisiaj głębienie szybu SW-4. To jedna z priorytetowych inwestycji KGHM Polska Miedź SA. Szyb pozwoli udostępnić nowy obszar górniczy, tzw. Głogów Głęboki Przemysłowy.

SW-4 to trzydziesty szyb górniczy powstający w Zagłębiu Miedziowym. Wszystkie wybudowało Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa z Lubina. Łączna głębokość wszystkich szybów realizowanych przez firmę sięga 27 kilometrów. Budowany dla kopalni Rudna szyb R XI był w trakcie realizacji najgłębszą budową Europy. Równie imponująco prezentują się osiągnięcia firmy w kwestii robót poziomych w kopalniach. Długość podziemnych chodników wykonanych przez lubińską firmę to 650 kilometrów.

- Firma ma blisko 50 lat doświadczeń w realizacji prac dla górnictwa. Pierwszy szyb dla Zakładów Górniczych Lubin oddaliśmy do użytku w 1963 roku – mówi Ryszard Janeczek, prezes Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń PeBeKa. – Od tego czasu nasi specjaliści stale doskonalą umiejętności, poznają nowe technologie inżynieryjne. PeBeKa pracowała na wielu kontynentach realizując prace tunelowe i podziemne, jesteśmy też jednym z głównych wykonawców warszawskiego metra. Cieszę się, że te doświadczenia możemy wykorzystywać na wielkich budowach Zagłębia Miedziowego.

Szyb SW-4 to największa aktualnie górnicza inwestycja KGHM Polska Miedź SA. Szyb będzie funkcjonował w ramach struktury Zakładów Górniczych Polkowice – Sieroszowice. Jego uruchomienie umożliwi dostęp do dotąd nieeksploatowanych pokładów rudy miedzi.

Prace budowlane przy położonym w Jakubowie, niedaleko Głogowa szybie trwają już od 2005 roku. Do jesieni 2006 roku PeBeKa ukończyła zbrojenie terenu, budowę zaplecza oraz wiercenie otworów mrożeniowych wokół miejsca planowanego głębienia szybu. Lubińska firma dysponuje unikalną na skalę światową technologią mrożenia gruntu. To głównie dzięki niej udało się wybudować miedziowe kopalnie na Dolnym Śląsku. Tutejsze trzecio- i czwartorzędowe piaski, sypkie i z występującymi wodami podziemnymi, są mało sprzyjające dla prac górniczych. Mrożenie gruntu pozwala uniknąć najpoważniejszego zagrożenia dla szybu – wdarcia się wód podziemnych. Grunt zamrożony przez solankę, w temperaturze ponad minus 30 stopni Celsjusza, zapewnia odpowiednią izolację od wód podziemnych.

Na placu budowy SW-4 instalację do mrożenia ukończono we wrześniu 2007 roku. Od tego momentu nieprzerwanie do dzisiaj agregaty, o łącznej mocy 4MW, zamrażają górotwór wokół szybu. Po siedmiu miesiącach tego procesu, po wytworzeniu lodowego płaszcza ochronnego, możliwe jest bezpieczne wdarcie się w zawodnione skały i rozpoczęcie głębienia szybu. Równolegle z mrożeniem na placu szybowym wykonywano roboty mające zapewnić całą infrastrukturę inwestycji, zainstalowano m.in.: wieżę szybową, dwie potężne maszyny wyciągowe służące do transportu urobku i zespół kołowrotów umożliwiających prowadzenie w szybie pomostów.

Wyciągnięcie pierwszego kubła urobku to rozpoczęcie wielomiesięcznego procesu głębienia szybu. W strefie zamrożonej, do ok. 650 m prace będą prowadzone z wykorzystaniem kombajnu skrawającego zamrożoną skalę. Poniżej tej głębokości, gdzie nie obowiązują już szczególne wymogi ostrożności chroniące instalację mrożeniową, budowa będzie prowadzona z użyciem materiałów wybuchowych. Planowana głębokość SW-4 to 1244 metrów, a jego wewnętrzna średnica wynosić będzie 7,5 metra. Ostateczna obudowa, w zależności od głębokości powstanie z żeliwnych, szczelnych pierścieni o grubości do 13 cm lub monolitycznego betonu o grubości do 60 cm.

Po ukończeniu szyb będzie pełnił rolę wentylacyjnego szybu wdechowego, zapewniając dostarczenie odpowiednich ilości świeżego powietrza dla nowo udostępnianych rejonów kopalni Polkowice – Sieroszowice.