Leczyć i dbać o jakość życia chorego

15.10.2015

Już po raz drugi specjaliści z całej Europy spotkają się w Krakowie na międzynarodowej konferencji „Multidyscyplinarnie o onkologii”, organizowanej przez Centrum Radioterapii Amethyst oraz Szpital Specjalistyczny im. L. Rydygiera. Tym razem tematem przewodnim będzie skuteczność leczenia i jakość życia pacjenta jako cel nowoczesnej radioterapii onkologicznej.

Wykrycie nowotworu jest dla każdego dramatycznym momentem w życiu, a dodatkową trudność dla pacjenta i jego najbliższych stanowi pobyt w szpitalu, konieczność poddawania się chemio- czy radioterapii oraz wpływ leczenia na jego samopoczucie i normalne funkcjonowanie. Chociaż nadrzędnym celem pozostaje wciąż walka z chorobą nowotworową, coraz częściej w medycynie podkreśla się również wagę dbania o codzienny dobrostan chorego.

- Troska o jakość życia chorych na raka jest jedną z głównych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia. Dzięki optymalnie dobranemu leczeniu, ale także wsparciu psychologicznym pacjenta w radzeniu sobie z chorobą czy doborze właściwej diety możemy znacząco poprawić jego samopoczucie, zmniejszać skutki uboczne terapii. Ważne jest również wdrażanie najnowszych rozwiązań w medycynie.  Temu właśnie poświęcona będzie najbliższa konferencja „Multimedialnie o onkologii” – mówi dr Marcin Hetnał, dyrektor Centrum Radioterapii Amethyst w Krakowie.

II Międzynarodowa Konferencja „Multidyscyplinarnie o onkologii” odbędzie 28 października w sali konferencyjnej Szpitala Specjalistycznego im. Ludwika Rydygiera w Krakowie. Dyrektor centrum radioterapii będzie moderatorem sesji naukowej, podczas której specjaliści z kraju oraz międzynarodowe autorytety w dziedzinie onkologii rozmawiać będą o nowoczesnych technologiach medycznych. Ich założeniem jest nie tylko wyleczenie czy wydłużenie życia chorego, ale zachowanie jakości życia ocenianego jako możliwość dobrego funkcjonowania i zachowania dobrostanu psychicznego w obliczu choroby nowotworowej.

Wśród prelegentów pojawią się m.in. prof. dr n. med. Anca Lidia Grosu, kierownik Katedry Radioterapii w Szpitalu Uniwersyteckim we Freiburgu, prof. dr n. med. Guy Storme z Kliniki Radioterapii Szpitala Uniwersyteckiego UZ w Brukseli oraz prof. dr n. med. Razvan Galalae, dyrektor medyczny sieci Amethyst Radiotherapy,  kierownik Kliniki Radioterapii w Szpitalu EVK w Gelsenkirchen.  Podczas konferencji omówiona zostanie również kwestia polskich potrzeb z zakresu terapii onkologicznej i małopolskie doświadczenia Centrum Radioterapii Amethyst.

- Pierwsza edycja konferencji połączona była z uroczystością otwarcia Centrum Radioterapii Amethyst w 2013 roku, a temat przewodni stanowiło leczenie skojarzone i zespoły wielospecjalistyczne – mówi Barbara Werchowiecka-Rusinek, prezes spółki RTCP. - Obecnie interdyscyplinarne podejście staje się normą, jest również  zalecane przez Ministerstwo Zdrowia w ramach wprowadzonego pakietu onkologicznego. Mamy więc nadzieję, że również tegoroczna konferencja będzie przyczynkiem do ważnych zmian i powszechnego wdrażania omawianych technologii medycznych.

Za udział w konferencji przyznane zostaną punkty edukacyjne, uczestnicy otrzymają także certyfikaty.

PROGRAM II MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI „MULTIDYSCYPLINARNIE O ONKOLOGII”:

9.00 – 9.15 otwarcie konferencji i rozpoczęcie sesji naukowej przez moderatora dr n. med. Marcina Hetnała.

9.15 – 10.45:

• prof. dr n. med. Anca Lidia Grosu, kierownik Katedry Radioterapii w Szpitalu Uniwersyteckim we Freiburgu:  Koncepcja biologiczna obszaru tarczowego - znaczenie diagnostyki obrazowej w planowania radioterapii;
  • prof. Bernhard Holzner, Klinika Psychiatrii i Psychoterapii w Szpitalu Uniwersyteckim w Innsbrucku:  Ocena jakości życia wyznaczona stanem zdrowia –  nowy, pierwszorzędowy punkt końcowy w onkologii;
  • Ewelina Żarłok, Fundacja Onkologia 2025: Optymalne schematy leczenia a planowanie zasobów w onkologii;

10.45 – 11.15 Przerwa kawowa

11.15 – 14.00:

• prof. dr n. med. Guy Storme, Klinika Radioterapii Szpitala Uniwersyteckiego UZ w Brukseli: Radioterapia stereotaktyczna / radiochirurgia – nowa jakość w leczeniu guzów nieoperacyjnych oraz przerzutów;
  • prof. dr n. med. Razvan Galalae, dyrektor medyczny sieci Amethyst Radiotherapy,  kierownik Kliniki Radioterapii w Szpitalu EVK w Gelsenkirchen:  Nowe spojrzenie na brachyterapię  -  wskazania, techniki i odległe wyniki leczenia;
  • dr n. med. Marcin Hetnał, dyrektor Centrum Radioterapii Amethyst w Krakowie: Radioterapia stereotaktyczna i brachyterapia – doświadczenia własne;
  • dyskusja i podsumowanie konferencji.