Legnicka inauguracja Ecoren Cup 2011

23.8.2011

Jak na jubileuszową edycję przystało dobra pogoda i niezła frekwencja dopisały – podczas pierwszych w tym roku meczów turnieju Ecoren Cup na boisku Konfeksu Legnica o udział w finałowych rozgrywkach walczyło 16 drużyn i 127 zawodników. Nie zabrakło zeszłorocznych zwycięzców, czyli zespołu Emaus Zagrodno. Także i teraz zakwalifikowali się do piątkowego finału.

Słoneczny koniec wakacji jest wymarzony do tego, by spędzić go wśród rówieśników, dla których futbol także stanowi wielką pasję. Nie dziwi więc duże zainteresowanie młodych piłkarzy, którzy postanowili zgłosić się na pierwsze eliminacje turnieju podwórkowych drużyn w piłce nożnej Ecoren Cup 2011. Zdecydowana większość zespołów, które wystartowały dziś w Legnicy, zaplanowała swój udział wcześniej i przesłała karty zgłoszeniowe do organizatorów (firmy KGHM Ecoren) lub do współorganizatora, czyli klubu KS Konfeks Legnica. Widać też było, że młodzież podeszła do tego sportowego wyzwania z pełnym zaangażowaniem: wszyscy dzielnie walczyli o awans do finału, a kilku zawodników zwracało uwagę publiczności naprawdę wysokim poziomem umiejętności. Być może wyrosną z nich piłkarskie gwiazdy?

- Ogromnie cieszy nas fakt, że drużyny, które raz wystartowały w turnieju, wracają. Zespół Emaus Zagrodno uczestniczy już po raz trzeci, dwa lata z rzędu zdobył pierwsze miejsce w turnieju Ecoren Cup w kategorii starszej młodzieży. Mają szansę kolejny raz bronić mistrzowskiego tytułu – mówi Joanna Szczepaniak, kierownik działu promocji i komunikacji KGHM Ecoren.

Warto w tym miejscu przypomnieć o jednym oczywistym – ale w gorącej atmosferze przedmeczowej często przez uczestników zapominanym – obowiązku: każdy zawodnik Ecoren Cup musi mieć przy sobie legitymację szkolną, pozwalającą potwierdzić jego wiek i tożsamość. Wszelkie wątpliwości co do podanych danych osobowych mogą bowiem skutkować dyskwalifikacją całej drużyny z rozgrywek.

Niestety, nie udało się zrealizować obiecanej niespodzianki - Wojciech Górski, wychowanek KS Konfeks Legnica i piłkarz grający w takich klubach jak Zagłębie Lubin czy Śląsk Wrocław, nie mógł pojawić się na rozgrywkach w związku z pilnymi obowiązkami zawodowymi.

Ostatecznie po legnickich eliminacjach końcowa tabelka w obu grupach wygląda następująco:

Grupa młodsza, roczniki 1999-2001

Grupa starsza, roczniki 1996-98

1.       Barcelona 1.       Bez Nazwy
2.       FC Kartuska 2.       Emaus Zagrodno
3.       Dream Team 3.       Kanonierzy
Pozostałe drużyny: Pozostałe drużyny:
- Grom Gromadzeń Wielowieś

- AC Drzymały

- Płomyk Legnica - KP Stal Legnica
- Manchester United - Reapers 9611
  - Świt Legnica
  - FC Orlikowcy
  - Reapersi Młodsi
  - Rokitki

wa pierwsze zespoły z każdej kategorii wiekowej wezmą udział w finałach rozegranych w piątek 26 sierpnia na boisku Zagłębia Lubin SA.

Nagrody funduje KGHM Ecoren – dla wszystkich drużyn w rundzie eliminacyjnej przygotowano dyplomy, piłki oraz koszulki z logo turnieju, najlepszych zespołów w każdej grupie wiekowej – puchary. Podobne upominki – już indywidualnie – otrzymali także wyróżniający się młodzi piłkarze:

- najlepsi bramkarze: Jakub Pietruszkiewicz (Grom Gromadzyń Wielowieś) i Piotr Chmurowski (Kanonierzy);

- najlepsi strzelcy: Maciej Swędzikiewicz (Barcelona) i Adrian Wójcik (Bez Nazwy);

- najlepsi zawodnicy: Radosław Wasiuk (FC Kartuska) i Hubert Krawczun (Bez Nazwy).

Eliminacje w Legnicy - zdj.1. Autor zdjęć: Remigiusz Kloc Eliminacje w Legnicy - zdj.2. Autor zdjęć: Remigiusz Kloc Eliminacje w Legnicy - zdj.3. Autor zdjęć: Remigiusz Kloc Eliminacje w Legnicy - zdj.4. Autor zdjęć: Remigiusz Kloc Eliminacje w Legnicy - zdj.5. Autor zdjęć: Remigiusz Kloc Eliminacje w Legnicy - zdj.6. Autor zdjęć: Remigiusz Kloc