Lubin gości uczestników Światowego Kongresu Górniczego

8.9.2008

Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A. z Lubina, firma z blisko pięćdziesięcioletnim dorobkiem, będzie mogła pochwalić się swoimi osiągnięciami podczas sesji wyjazdowej Światowego Kongresu Górniczego, która odbędzie się 10 września w Lubinie. Sam kongres ma miejsce w Krakowie i Katowicach i wraca do Polski po pięćdziesięciu latach nieobecności.

A PeBeKa S.A. z Lubina ma się czym pochwalić: to jedna z największych firm budowlanych w Polsce, z blisko pięćdziesięcioletnią tradycją, która od samego początku istnienia związana jest z górnictwem i powstawaniem Zagłębia Miedziowego. Początkowo PeBeKa S.A. głębiła i uzbrajała szyby kopalń, z biegiem czasu poszerzała swą działalność o tworzenie pełnej infrastruktury zakładów górniczych, np. o wieże szybowe, czy maszyny wyciągowe, służące do wywozu i transportu urobku.

Pracownicy spółki jako pierwsi dotarli do pokładów złoża rudy miedzi, głębili kolejne szyby i poszerzali sieć wyrobisk chodnikowych. Łączna głębokość wszystkich szybów realizowanych przez firmę sięga 27 kilometrów, a zbudowany dla kopalni Rudna szyb R-IX był w trakcie realizacji najgłębszą budową Europy. Równie imponująco prezentują się osiągnięcia firmy w kwestii robót poziomych w kopalniach. Długość podziemnych chodników, wykonanych przez PeBeKę to 1000 kilometrów - mniej więcej tyle, ile dzieli Wrocław od Brukseli lub Gdańsk od Wiednia! Powstał w ten sposób zespół nowoczesnych kopalń światowego producenta miedzi – KGHM Polska Miedź S.A.

Do dziś przedsiębiorstwo specjalizuje się w budownictwie górniczym: buduje obiekty podziemne i powierzchniowe, oferując pełen zakres usług od prac projektowych do zakończenia inwestycji. Wykorzystuje przy tym unikalną na skalę światową technologię mrożenia górotworu. To głównie dzięki niej udało się wybudować miedziowe kopalnie na Dolnym Śląsku. Tutejsze trzecio- i czwartorzędowe piaski, sypkie i z występującymi wodami podziemnymi, są mało sprzyjające dla prac górniczych. Technologia mrożenia pozwala uniknąć najpoważniejszego zagrożenia dla szybu – wdarcia się wód podziemnych. Grunt zamrożony przez solankę, w temperaturze ponad minus 30 stopni Celsjusza, zapewnia odpowiednią izolację od wód podziemnych.

Podczas wystawy, którą w ramach XXI Światowego Kongresu Górniczego będzie można oglądać w siedzibie KGHM w Lubinie 10 września, PeBeKa S.A. udokumentuje swoją historię i osiągnięcia. Od pierwszego szybu dla Zakładów Górniczych “Lubin”, zbudowanego w 1963 roku, do pierwszego kubła urobku z szybu SW-4 w Łagoszowie Małym koło Głogowa, oddanego do użytku w czerwcu br. Od kilofa po specjalistyczny kombajn skrawający zamrożoną skałę.

- PeBeKa pracowała na wielu kontynentach, realizując prace tunelowe i podziemne. Nasi specjaliści cały czas doskonalą umiejętności, wiedzę, poznają i wykorzystują nowe technologie inżynieryjne - mówi Ryszard Janeczek, prezes Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń PeBeKa S.A.

Gospodarzem lubińskiego spotkania uczestników kongresu jest KGHM Polska Miedź S.A. W trakcie sesji, odbywającej się pod hasłem “Górnictwo rud - trendy i wyzwania”, uczestnicy podyskutują o aktualnym stanie oraz perspektywach rozwoju górnictwa rud w Polsce i na świecie. Przedstawione zostaną najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne, które pozwalają na zwiększenie efektywności eksploatacji rud. A po sesji popularnonaukowej i wycieczkach do kopalń KGHM – tradycyjny piknik górniczy, ze skokiem przez skórę, biciem monety okolicznościowej i pokazem umiejętności ratowników z Zagłębia Miedziowego.

Kongres znów w Polsce

Światowe Kongresy i Wystawy Górnicze (World Mining Congres & Expo) odbywają się co 2-3 lata od 1958 roku, kiedy to po raz pierwszy eksperci branży górniczej spotkali się w Warszawie. Po pięćdziesięciu latach kongres znów zawita w Polsce, będzie to jego XXI edycja (wcześniej odbywał się m.in. w Moskwie, Belgradzie, Madrycie, Limie, Sztokholmie, Londynie). Przyznanie Polsce organizacji jest wielkim wyróżnieniem i uznaniem dla polskiej nauki i techniki górniczej.

Podczas tegorocznego, jubileuszowego spotkania w dniach 7-11 września znajdzie się czas na czas na wymianę wiedzy i doświadczeń, spotkania z historią i tradycjami górniczymi, a także nie zabraknie koncertów, pikników górniczych, parad.

Kadra górnicza, menedżerowie i naukowcy (w sumie spodziewanych jest ok. 1000 osób) będą m.in. dyskutować o nowych technikach i technologiach w podziemnej eksploatacji złóż, kształceniu kadr górniczych, bezpieczeństwie pracy i zagrożeniach w górnictwie, likwidacji kopalń, polityce surowcowej w Europie, inteligentnych kopalniach, trendach i perspektywach przemysłu górniczego. Prelegenci z różnych państw, m.in. Chin, Szwecji i Wielkiej Brytanii przedstawią doświadczenia oraz specyfikę branży górniczej w swoich krajach. Głos zabiorą także ważne osobistości i wybitni specjaliści.

Założycielem organizacji Światowych Kongresów Górniczych i pierwszym przewodniczącym Międzynarodowego Komitetu Organizacyjnego był prof. Bolesław Krupiński, kierownik Katedry Ekonomii i Organizacji Górnictwa AGH w Krakowie, związany z powstawaniem LGOM, autor często cytowanych słów: “Górnik zawsze był, jest i będzie człowiekim postępu zarówno technicznego, jak i społecznego. Gdyż tylko postęp, bezustanne doskonalenie społecznych i technicznych warunków pracy, pozwala górnikowi poznawać tajemnice Ziemi, odkrywać jej skarby, zdobywać je ku pożytkowi powszechnemu, odwracać niebezpieczeństwa, którymi grozi przyroda, wyposażać kraj w siłę tejże przyrody”.