Nowoczesny multipleks Helios w Parku Handlowym Bielany

3.7.2012

Osiem nowoczesnych i przestronnych sal, w tym sala premierowa na około 500 miejsc, idealna do organizowania koncertów, sprzęt umożliwiający projekcje w technologii 3D oraz kawiarnia i bar kinowy – tak wyglądać będzie nowe kino w rozbudowywanym Parku Handlowym Bielany. Inter IKEA Center Group Poland podpisała właśnie umowę z operatorem kinowym Helios.

– Podpisanie tej umowy wpisuje się w plany Inter IKEA Center Group Poland związane z planowaną rozbudową Parku Handlowego Bielany – mówi Agnieszka Pyzanowicz-Franke, dyrektor Parku Handlowego BielanyPo zakończeniu inwestycji będziemy mogli zaoferować klientom około 200 sklepów i punktów usługowych z różnorodną ofertą, strefę restauracyjną oraz nowoczesne kino. Wybór Heliosa gwarantuje, że nasi klienci będą korzystali z profesjonalnych rozwiązań i usług o najwyższym standardzie.

Według planów kino Helios na Bielanach Wrocławskich zlokalizowane będzie na poziomie +2 przebudowanego Parku Handlowego Bielany. Zajmie powierzchnię 3 tys. mkw., a kinomani będą mogli oglądać filmy w ośmiu klimatyzowanych, wygodnych salach. Największa, tzw. sala premierowa, pomieści około pół tysiąca osób, w pozostałych będzie od 120 do 200 miejsc. W sumie we wszystkich pomieszczeniach projekcyjnych, wyposażonych w wysokiej klasy sprzęt kinotechniczny (ekrany perełkowe Harkness i technologia Dolby 3D Digital Cinema umożliwiająca wyświetlanie filmów w formacie trójwymiarowym), filmy będzie mogło obejrzeć jednocześnie ponad 1500 widzów. Oczekujący na seans będą mogli spędzić czas w kinowym barze i kawiarni.

Duża sala premierowa będzie wyróżniała multipleks w Parku Handlowym Bielany od innych wrocławskich kin. Pozwoli nie tylko na komfortowe wyświetlanie najnowszych produkcji i filmowych hitów dla wielu osób jednocześnie, umożliwi również organizowanie koncertów muzycznych i wielu ciekawych imprez. Operator kina zamierza czynnie uczestniczyć w wydarzeniach kulturalnych Wrocławia i aranżować np. wystawy czy festiwale. Ponadto nie zabraknie tematycznych nocnych maratonów filmowych, a także pokazów filmowych w ramach funkcjonującego w sieci Helios projektu Kino Kobiet oraz Kino Konesera.

Multipleks w Parku Handlowym Bielany będzie pierwszym profesjonalnym kinem w tej okolicy - dla mieszkańców południowych osiedli Wrocławia oraz gmin sąsiadujących to duża wartość. Dla nich wyjście do kina wiąże się w tej chwili z dłuższą wyprawą do centrum miasta. Za sprawą multipleksu w Parku Handlowym Bielany będą mieli bogatą ofertę kulturalną na wyciągnięcie ręki. – Jesteśmy przekonani, że dzięki temu mieszkańcy Wrocławia i okolicznych miejscowości jeszcze chętniej będą chodzili do kina, a nasze centrum wzbogaci się o wartościowe propozycje kulturalne – podkreśla Agnieszka Pyzanowicz-Franke.

Zgodnie z założeniami uruchomienie multipleksu Helios w rozbudowanym i powiększonym Parku Handlowym Bielany nastąpi w 2014 roku.

Helios, należący do grupy Agora, jest trzecim największym operatorem kin wielosalowych w Polsce. W skład jego sieci wchodzi obecnie 28 kin: 26 multipleksów i 2 kina tradycyjne, w których znajduje się 149 sal kinowych i ponad 33 tys. miejsc siedzących. Kina sieci Helios są obecne w największych miastach Polski, m.in. w Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Wrocławiu.