O energii profesjonalnie i przystępnie

9.5.2016

Europejski Instytut Miedzi uruchomił leonardo-energy.pl - nowy portal edukacyjno-informacyjny z branży elektroenergetycznej, będący częścią międzynarodowego projektu. Dostęp do obszernej bazy wiedzy, profesjonalnych materiałów i specjalistycznych webinariów jest możliwy dla wszystkich użytkowników internetu bez konieczności wcześniejszej rejestracji.

Leonardo-energy.pl  to portal poświęcony energetyce, energii elektrycznej i elektrotechnice. Jego głównym celem jest przybliżenie bogatej wiedzy specjalistycznej poprzez artykuły i publikacje naukowe, poradniki tematyczne oraz raporty branżowe autorstwa ekspertów z całego świata. Przedstawiają one najlepsze praktyki i rozwiązania stosowane w różnorodnych technologiach w sektorze energetycznym, a także umożliwiają zdobycie i poszerzenie wiedzy. Portal skierowany jest do specjalistów i menedżerów, fachowców odpowiedzialnych za nadzór energetyczny oraz kadry naukowej uczelni i studentów. Dostęp do materiałów może przyczynić się do rozwoju nowych rozwiązań i aplikacji poprzez realizację nowatorskich idei w ramach projektów naukowo-badawczych. Leonardo-energy.pl pozwala również śledzić aktualną politykę energetyczną oraz ważne dla branży elektroenergetycznej regulacje prawne.

Wydawcą portalu leonardo-energy.pl jest Europejski Instytut Miedzi, który działa w ramach światowej organizacji Copper Alliance. Materiały zamieszczane w serwisie internetowym pochodzą ze zbiorów własnych organizacji, z Instytutu Fraunhofera, Instytutu Energetyki Odnawialnej, stron Ministerstwa Energii oraz spółek energetycznych i uczelni wyższych. Przy redagowaniu aktualności Instytut współpracuje z fachowymi serwisami partnerskimi specjalizującymi się w rynku energii i polityce energetycznej kraju (m.in. CIRE.pl, ElektroInfo.pl, PTPiREE, FEWE, Proinwestycje.pl). Wszystkie teksty zawierają techniczne, profesjonalne i sprawdzone naukowo informacje, które  przeszły rzetelną weryfikację ekspertów zgromadzonych wokół Europejskiego Instytutu Miedzi.

Strona leonardo-energy.pl podzielona jest na główne kategorie i podkategorie tematyczne,  w tym aktualności, artykuły dotyczące m.in. efektywności energetycznej, jakości energii, inteligentnych sieci, polityki energetycznej, odnawialnych źródeł energii czy miedzi w elektrotechnice,  wydarzenia oraz odnośniki do innych istotnych merytorycznie stron. Użytkownicy mają możliwość pobrania publikacji  Europejskiego Instytutu Miedzi,  korzystania z szerokiej bazy wiedzy, a także uczestniczenia w darmowych webinariach. Dostęp do wszystkich materiałów nie wymaga uprzedniej rejestracji.

- Tworzymy portal dla wszystkich osób interesujących się energetyką, elektrotechniką oraz gospodarką i innowacjami. Staramy się w przystępny sposób tłumaczyć zjawiska i praktyki stosowane w polskim i europejskim sektorze energetycznym, ale również przybliżać nowinki technologiczne związane zarówno z projektami badawczymi i technologicznymi, jak i procesami rynkowymi – podkreśla Michał Ramczykowski, prezes Europejskiego Instytutu Miedzi. – Chcemy dostarczać wiarygodnych informacji w przejrzysty, transparentny sposób, pomagając użytkownikom podejmować przemyślane decyzje.