PeBeKa inauguruje obchody górniczego święta

14.11.2014

Dziewiętnaście państwowych medali, dwadzieścia pięć szpad górniczych, dwa honorowe stopnie generalskie, ponad sto osób wyróżnionych odznaczeniami czy obchodzących jubileusz pracy - podczas uroczystej Akademii Barbórkowej PeBeKa w Centrum Kultury Muza w Lubinie nagrodzono pracowników, którzy szczególnie zasłużyli się dla górnictwa oraz firmy.

Akademia Barbórkowa inauguruje obchody górniczego święta w całym Zagłębiu Miedziowym i otwiera szereg uroczystości i branżowych spotkań. To również okazja, by podsumować mijający rok, przypomnieć kluczowe wydarzenia z historii przedsiębiorstwa oraz by nagrodzić wyróżniających się i zasłużonych pracowników. W tegorocznej akademii, oprócz odznaczonych osób, wzięli udział członkowie zarządu KGHM Polska Miedź, władze PeBeKa, Wojewoda Dolnośląski, Starosta Lubiński, jak również reprezentant Okręgowego Urzędu Górniczego we Wrocławiu, pionierzy oraz przedstawiciele instytucji partnerskich.

Podczas uroczystości Jacek Kulicki, prezes zarządu PeBeKa, wymienił w swoim przemówieniu kluczowe wydarzenia w mijającym roku, podkreślając ich wartość dla całej Grupy Kapitałowej KGHM. Przypomniał dwie strategiczne inwestycje, nad którymi PeBeKa pracuje od dłuższego czasu -  budowę szybów SW-4 oraz GG-1. Jak podkreślił prezes Jacek Kulicki, pierwsza z nich znajduje się w końcowej fazie prac, natomiast głębienie szybu w Kwielicach, z wykorzystaniem nowoczesnych technologii opracowanych przez PeBeKa, przebiega zgodnie z harmonogramem. Podkreślił  również wagę kilku innych projektów, wymieniając wśród nich m.in. wykonanie pierwszego zlecenia kierownictwa robót wiertniczych, inwestycje rurociągowe czy rozpoczęcie robót w ramach modernizacji pirometalurgii w Hucie Miedzi Głogów.

Prezes podkreślił silną pozycję rynkową przedsiębiorstwa: - Nasza marka jest rozpoznawalna w branży górniczej  i budowlanej. Plasujemy się w najważniejszych rankingach gospodarczych prowadzonych w Polsce – mówił Jacek Kulicki. Wspomniał także, że wraz z rozwojem firmy powiększa się również załoga: - Od stycznia 2013 roku do końca września br. przyjęliśmy do pracy blisko 300 osób. Nasza załoga liczy w tej chwili ponad 1800 pracowników – powiedział prezes PeBeKa.

Jacek Kulicki podziękował wszystkim pracownikom za trud i zaangażowanie wręczając w tym roku 121 odznaczeń:  państwowe Złote, Srebrne i Brązowe  „Medale  za  Długoletnią  Służbę” (łącznie dla 17 osób), odznaki  „Zasłużony  dla  Górnictwa  Rzeczypospolitej” (dla 2 osób), honorowe odznaki „Zasłużony dla KGHM Polska Miedź” (dla 4 osób) oraz Srebrne i Brązowe Odznaki „Zasłużony dla PeBeKa” (dla 43 osób).

Ponadto pięciu pracowników PeBeKa uhonorowano tytułami Dyrektorów Górniczych I, II i III stopnia, a dziewiętnaście osób zostało wyróżnionych tytułami Inżynierów Górniczych I, II i III stopnia. Tradycyjnie częścią obchodów górniczego święta była ceremonia przekazania szpad górniczych. W tym roku starszyzna gwarecka powiększyła się o 25 osób. Wśród obecnych na Akademii Barbórkowej byli również jubilaci świętujący 35 i 25 - lecie pracy w górnictwie oraz 25- lecie pracy zawodowej. W 2014 roku to łącznie 40 osób. Nie zabrakło także mam, których co najmniej trzech synów z poświęceniem pracuje w zawodzie górnika. Wyrażając najwyższe uznanie i szacunek zarząd PeBeKa uhonorował czternaście pań.

Wydarzeniem o szczególnym znaczeniu było wręczenie dwóm emerytowanym pracownikom PeBeKa tytułów generalskich I stopnia. Inżynier Jerzy Lengas, pierwszy z uhonorowanych, od 1960 roku przez kilkadziesiąt lat pracował na rzecz Zagłębia Miedziowego. Pełnił funkcje m.in. sztygara, kierownika działu górniczego, głównego inżyniera górniczego, a także zastępcy dyrektora - naczelnego inżyniera. Jest autorem sześciu patentów oraz kilkunastu wniosków racjonalizatorskich. Stopniem generalskim wyróżniono również Jana Ulricha, który rozpoczynał pracę w 1957 roku. Jest jednym z najbardziej zasłużonych pionierów Zagłębia Miedziowego. Na początku swojej kariery w górnictwie pracował jako rębacz przodowy, by w latach następnych przechodzić kolejne szczeble kariery w górnictwie. Był m.in. sztygarem, zawiadowcą szybu, nadsztygarem górniczym.

Dodatkowych informacji udzieli Państwu:

Agnieszka Kubica-Radek
Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A.
tel. (+48 76) 840 52 25 /785 992 272
e-mail: aradek@pebeka.com.pl

Jerzy Piątek
PR time – Agencja Public Relations
tel. (+48 71) 33 70 686
e-mail: jerzy.piatek@prtime.pl

Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa Spółka Akcyjna z Lubina to jedna z największych firm budowlanych w Polsce. Przychody spółki ze sprzedaży w 2013 roku wyniosły ponad 503,5 mln złotych. Notowana jest w rankingach 500 największych polskich przedsiębiorstw Rzeczpospolitej i Polityki. W rankingu Diamentów Forbesa 2013 uzyskała 22 lokatę wśród dużych ogólnopolskich firm. PeBeKa znajduje się też na 34 miejscu wśród największych firm z Dolnego Śląska i zajmuje pierwszą pozycję wśród czterech największych dolnośląskich firm budowlanych (wg rankingu Polityki). Lubińskie przedsiębiorstwo zatrudnia 1800 osób.

PeBeKa świadczy usługi w zakresie budownictwa specjalistycznego ogólnego i inżynieryjnego, dysponuje własnym, nowoczesnym parkiem maszynowym, możliwościami produkcyjnymi na poziomie pozwalającym na kompleksową realizację kontraktów - od prac projektowych po pełne zakończenie inwestycji. Buduje obiekty podziemne i powierzchniowe na rzecz górnictwa, transportu i komunikacji, przemysłu, a od niedawna również w branży ochrony środowiska. Dysponuje unikalną na skalę światową technologią głębienia szybów z zastosowaniem mrożenia górotworu. Dzięki jej zastosowaniu firma wybudowała 29 szybów dla KGHM Polska Miedź S.A.

Geneza PeBeKa S.A. jest związana z odkryciem złóż miedzi i początkami Zagłębia Miedziowego. W początkowym etapie firma głębiła i uzbrajała szyby nowo powstających kopalń, rozszerzając później zakres działalności o tworzenie pełnej infrastruktury zakładów górniczych. Pracownicy PeBeKa budowali kopalnie od podstaw, jako pierwsi dotarli do pokładów złoża rudy miedzi, głębili kolejne szyby i poszerzali sieć wyrobisk chodnikowych. Powstał w ten sposób zespół nowoczesnych kopalń należących do czołowego światowego producenta miedzi, które PeBeKa rozbudowuje do dziś. PeBeKa działa w ramach Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź S.A., która jest właścicielem 100 proc. akcji przedsiębiorstwa.