PeBeKa ubiega się o kontrakt w Kanadzie

26.8.2009

Od wczoraj Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A. wizytują przedstawiciele koncernu BHP Billiton oraz firmy doradczej Stantec Mining w ramach procedury prekwalifikacyjnej dla projektu Jansen.

Projekt obejmuje wykonanie dwóch szybów o głębokości 1100 metrów dla nowo budowanej kopalni soli potasowych w prowincji Saskatchewan w Kanadzie. Warunki geologiczno-górnicze wskazują na konieczność zastosowania mrożenia górotworu, co stanowi możliwość wykorzystania wiedzy i doświadczeń zdobytych przez lubińskie przedsiębiorstwo w Zagłębiu Miedziowym.

PeBeKa jest firmą z 50-letnią tradycją. Budowała od podstaw kopalnie koncernu KGHM Polska Miedź, w tym 29 szybów górniczych. Łączna głębokość zrealizowanych przez firmę szybów sięga 27 kilometrów, a poziomych chodników - ponad 1000 kilometrów. PeBeKa ma szczególne osiągnięcia w zakresie głębienia szybów. Dysponuje unikalną na skalę światową technologią zamrażania górotworu. To głównie dzięki niej udało się wybudować miedziowe kopalnie na Dolnym Śląsku. Tutejsze trzecio- i czwartorzędowe piaski, sypkie i z występującymi wodami podziemnymi, są mało sprzyjające dla prac górniczych. Technologia ta pozwala uniknąć najpoważniejszego zagrożenia dla szybu - wdarcia się wód podziemnych.

Aktualnie PeBeKa realizuje dla KGHM Polska Miedź budowę szybu SW-4. To obecnie największa inwestycja górnicza w Europie o kluczowym znaczeniu dla miedziowego koncernu. Szyb ma udostępnić nieeksploatowane dotąd złoża miedzi, tzw. Głogów Głęboki. Mrożenie gruntu, będące przygotowaniem do rozpoczęcia głębienia szybu, zostało rozpoczęte w październiku 2007 roku. Planowana głębokość SW-4 to 1244 metrów, a jego wewnętrzna średnica wynosić będzie 7,5 metra.

Doświadczenie w budowie szybów w tej technologii ma duże znaczenie dla inwestora koncernu górniczego BHP Billiton. Delegacja Kanadyjczyków spotkała się z zarządem PeBeKa, a następnie pojechała zapoznać się z technologią budowy szybu SW-4 i pracą stacji agregatów mrożeniowych. W dalszej części wizyty goście odwiedzili FUM CHOFUM w Chocianowie, gdzie zapoznali się z procesem produkcyjnym i kontrolnym obudowy tubingowej. Planowana jest także wizyta u pozostałych partnerów konsorcjum tj. w siedzibie KOPEX-u w Katowicach oraz na placu budowy PBSz-u w Bogdance. Wizyta zakończy się w piątek w Wieliczce, gdzie PeBeKa od lat prowadzi rekonstrukcję zabytkowych komnat i chodników kopalni soli.

O firmie:

Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa Spółka Akcyjna z Lubina to jedna z największych firm budowlanych w Polsce. Spółka jest notowana w rankingach 500 największych polskich firm Rzeczpospolitej i Polityki. W opublikowanym niedawno rankingu największych dolnośląskich firm dziennika Polska - Gazeta Wrocławska PeBeKa zajęła 37. miejsce. Lubińskie przedsiębiorstwo zatrudnia ponad 1600 osób.

Świadczy usługi w zakresie budownictwa specjalistycznego ogólnego i inżynieryjnego, dysponuje własnym, nowoczesnym parkiem maszynowym, możliwościami produkcyjnymi na poziomie pozwalającym na kompleksową realizację kontraktów - od prac projektowych po pełne zakończenie inwestycji. Buduje obiekty podziemne i powierzchniowe na rzecz górnictwa, transportu i komunikacji, przemysłu, a od niedawna również w branży ochrony środowiska.

Geneza PeBeKa jest związana z odkryciem złóż miedzi i początkami Zagłębia Miedziowego. W początkowym etapie firma głębiła i uzbrajała szyby nowo powstających kopalń, rozszerzając później zakres działalności o tworzenie pełnej infrastruktury zakładów górniczych. Pracownicy PeBeKa budowali kopalnie od podstaw, jako pierwsi dotarli do pokładów złoża rudy miedzi, głębili kolejne szyby i poszerzali sieć wyrobisk chodnikowych. Powstał w ten sposób zespół nowoczesnych kopalń czołowego światowego producenta miedzi, które PeBeKa rozbudowuje do dziś. PeBeKa działa w ramach Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź S.A., który jest właścicielem 100 proc. akcji przedsiębiorstwa.