Pokolenie Y – znaleźć kod dostępu

27.8.2015

Jaki system wartości ma generacja Y, pokolenie Polaków urodzonych w latach 1985-1995? Co charakteryzuje młodych ludzi z tej grupy? Jak budować trwałe relacje z „igrekami” w domu, na uczelni i w pracy? Jak utworzyć nić porozumienia i wzajemnego zrozumienia? Odpowiedzi na te  i inne pytania będzie można znaleźć na konferencji „Pokolenie Y. Kody dostępu”, która odbędzie się 21 października we Wrocławiu.

Pokolenie Y – tą nazwą zwykło się określać generację  młodych ludzi, którzy urodzili się w latach pomiędzy 1985 a 1997 rokiem. Inna z definicji mówi bardziej ogólnie, że „igreki” to osoby z pokolenia  wyżu demograficznego z lat 80. i 90. ubiegłego  wieku. W odróżnieniu od generacji X, która wchodziła w dorosłe życie lub dorastała w schyłkowych latach PRL, starsze „igreki” nie pamiętają trudnych politycznie i ekonomicznie czasów przed 1990 rokiem.

Młodsi przedstawiciele tego pokolenia w ogóle ich nie doświadczyli, ponieważ urodzili sie już w Polsce urządzonej demokratycznie i w ekonomicznych realiach wolnorynkowych. A do tego wychowywali się w epoce rewolucji cyfrowej, z internetem jako medium tak oczywistym dla pokolenia Y jak telewizja dla starszej generacji X.

- Pokolenie Y doskonale porusza się w świecie nowych mediów i nowinek technologicznych. Do tego ludzi z tej grupy wyróżnia otwarta postawa, ciekawość świata, ciągła gotowość poznawania nowości – mówi Renata Gut, organizatorka konferencji , specjalistka od zarządzania ludźmi, coach i wykładowca. - Inną charakterystyczną cechą ”igreków” jest szybkość w zdobywaniu informacji i dzieleniu się nimi. W sensie społecznym generacja Y jest przyzwyczajona do różnorodności i przygotowana do współpracy w grupach i tworzonych ad hoc społecznościach, jak również do poruszania się bez kompleksów w zglobalizowanym świecie. Cechy te wiążą się z umiejętnościami, które powinny kształtować świadomego obywatela. Cenią je także pracodawcy. Jednak „igreki” mają też pewne wady, których zrozumienie przychodzi nam, w większości z pokolenia X, z trudnością.

Chodzi tu między innymi o takie możliwe cechy jak trudności w podejmowaniu samodzielnych decyzji, niedostatek umiejętności syntetyzowania wiedzy i wyciągania wniosków z doświadczeń, chęć osiągania natychmiastowych celów, częste oczekiwania przerastające realia, alienacja wynikająca z uczestnictwa w wirtualnej kulturze internetu i inne. Cechy te często zakłócają komunikację między pokoleniami i utrudniają budowanie porozumienia i satysfakcjonujących relacji. – Nie są to jednak problemy nie do przezwyciężenia. Wzajemne zrozumienie jest możliwe, o czym chcemy dyskutować na konferencji „Pokolenie Y. Kody dostępu” – poskreśla Renata Gut. -  Wspólnie będziemy szukać tych możliwości , opisując generację „igreków” z punktu widzenia psychologa, coacha, filozofa, doświadczonego pedagoga, biznesmena, który odniósł rynkowy sukces, uczonego-ekonomisty. Znalezienie punktów porozumienia jest dla nas istotnym wyzwaniem. Już dziś mieszkamy, pracujemy i żyjemy razem. Od jakości  dzisiejszych relacji  zależy nasza wspólna przyszłość, szczególnie w sytuacji, gdy za niedługo w dorosłość wejdzie pokolenie Z.

Konferencja została pomyślana jako platforma wymiany wiedzy specjalistów z różnych dziedzin: biznesu, nauki, edukacji, psychologii, human resources. Adresowana jest do pracowników przedsiębiorstw, prywatnych przedsiębiorców, instytucji państwowych i samorządowych, szkół, wyższych uczelni, którzy znajdą odpowiedź na wiele pytań: jak zrozumieć pokolenie Y, jak wykorzystać jego najlepsze cechy i jak podzielić się z nim swoim doświadczeniem – zawodowym i życiowym, jak pobudzić motywację wśród przedstawicieli tej generacji czy też jak zarządzać „igrekami” w biznesie i edukacji.

Z wykładami wystąpi grono cenionych ekspertów – oprócz Renaty Gut będą to:  prof. Jan Fazlagić z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, dr Aleksander Poraj-Żakiej – teolog, coach, trener biznesu, mistrz chrześcijańskiego zen, Grażyna Kącka – socjo- i psychoterapeutka, pedagog i trenerka biznesu, Hendrika Duursma z Holandii – związana przez wiele lat z Friesland College w Leeuwarden, koordynatorka projektów rozwojowych w obszarach zmiany jakości edukacji i organizacji pracy, Marcin Kapralski – doświadczony biznesmen, założyciel i akcjonariusz grupy spółek Call Center Inter Galactica, Fast White Cat, Fly on the Cloud, Crazy Call, Laurens Coster, Agnieszka Gut  – trenerka, absolwentka ESEI International Business School w Barcelonie i Helsinkach, Anna Rękawek – wykładowca w Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie, trenerka w zakresie kompetencji miękkich: zarządzania indywidualnym potencjałem, sobą w czasie, zarządzania konfliktami, Teresa Kosiarek – pedagożka, nauczycielka, terapeutka. Organizatorami konferencji jest agencja PR time oraz Instytut Talentów Flashpoint z Wrocławia. Patronat merytoryczny natomiast sprawuje Akademia Leona Koźmińskiego w Warszawie.

Konferencja odbędzie się 21 października w godzinach od 9 do 16 w Silver Conference Center (budynek Silver Tower Center) przy ul. Plac Konstytucji 3 Maja we Wrocławiu, w bezpośrednim pobliżu dworca głównego PKP.

Więcej informacji na temat konferencji, jej szczegółowy program, biogramy ekspertów oraz bezpłatne materiały edukacyjne znaleźć można na stronie internetowej www.pokolenieY.com. W serwisie można również dokonać rejestracji online.