Połączyć przeszłość z przyszłością

13.10.2016

Uroczysta akademia jubileuszowa oraz konferencja naukowa „Innowacje  drogą do sukcesu” to najważniejsze wydarzenia obchodów 50-lecia działalności KGHM ZANAM. Wieloletnie doświadczenie firmy owocuje szerokim zakresem realizowanych zleceń i coraz szerszą ofertą produkcyjną.

Jest dzisiaj największą spółką Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź. Produkuje maszyny górnicze, przenośniki taśmowe, kotwy oraz realizuje na wielką skalę usługi remontowo-montażowe dla przemysłu. KGHM ZANAM to jeden z głównych wykonawców Oddziału Pirometalurgii w Hucie Miedzi Głogów. Firma odpowiada za samo serce inwestycji, technologię pieca zawiesinowego. Uzyskanie tego zlecenia zostało poprzedzone realizacją wielu specjalistycznych remontów i przedsięwzięć technologicznych, m.in. dla Zakładów Wzbogacania Rud.

Pół wieku doświadczeń to kapitał, którym może pochwalić się niewiele przedsiębiorstw w Polsce. KGHM ZANAM gromadzi wiedzę i umiejętności ludzi zarówno z legnickiego Legmetu, jak i polkowickich Centralnych Warsztatów Remontowych Zanam. Oba podmioty stanowiły podstawowe zaplecze remontowo-montażowe dla rozwijającego się górnictwa i hutnictwa rud miedzi.

- Złoty jubileusz to wyjątkowe święto i powód do dumy. Tradycję i markę firmy budują pracownicy, z ich doświadczeń i wiedzy czerpiemy do dzisiaj. Jubileuszowa akademia była okazją do podziękowania im za ich pracę i zaangażowanie, wyróżnienia najbardziej zasłużonych osób – mówi Bohdan Pecuszok, prezes KGHM ZANAM. – Ale ZANAM to również stała droga ku nowatorskim rozwiązaniom i temu właśnie zagadnieniu poświęcona została konferencja naukowa wieńcząca obchody jubileuszu.

Uroczysta akademia odbyła się 13 października br. w Legnicy w Hotelu Qubus. Uczestniczyli w niej przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, parlamentarzyści, partnerzy biznesowi oraz obecni i byli pracownicy spółki. Bohdan Pecuszok, prezes KGHM ZANAM, i Krzysztof Skóra, prezes KGHM Polska Miedź, wręczyli długoletnim pracownikom medale „Zasłużony dla KGHM ZANAM”. W trakcie uroczystości premierę miała również Kronika 50-lecia firmy, będąca nie tylko zapisem najważniejszych faktów z półwiecza spółki, ale również zbiorem historii i wspomnień osób związanych z KGHM ZANAM na przestrzeni tych lat. Akademia była również inauguracją konferencji naukowej „Innowacje drogą do sukcesu”, która zakończy się w piątek 14 października po południu. Dwudniową konferencję wypełniają sesje naukowe poświęcone innowacyjnym rozwiązaniom w przemyśle. Bierze w nich udział kilkudziesięciu prelegentów z ważnych ośrodków przemysłowych i akademickich, m.in. reprezentantów Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie czy Politechniki Wrocławskiej.

Gdy 1 października 1966 roku powoływano do życia Legnickie Zakłady Mechaniczne Metali Nieżelaznych Legmet, inicjatorzy tego przedsięwzięcia nie przypuszczali zapewne, że rozpoczynają historię polskiej myśli technicznej w zakresie konstrukcji maszyn i urządzeń dla górnictwa oraz wysokospecjalistycznych konstrukcji przemysłowych. Dzięki dynamicznemu rozwojowi hut i kopalń Zagłębia Miedziowego pojawiało się coraz większe zapotrzebowanie na górnicze maszyny, przenośniki taśmowe, wyposażenie szybów i ich serwis. W 1974 roku w Polkowicach powstały Centralne Warsztaty Remontowe przekształcone później w firmę Zanam. Niemal 30 lat później, już w zupełnie innej rzeczywistości społecznej i gospodarczej, zadecydowano o połączeniu obu spółek i 6 czerwca 2003 roku rozpoczęła działalność Dolnośląska Fabryka Maszyn ZANAM-LEGMET. Dziś to jeden sprawnie funkcjonujący organizm - KGHM ZANAM - będący największym w Polsce producentem maszyn i urządzeń dla sektora górniczego oraz realizator zakrojonych na wielką skalę inwestycji przemysłowych.