Polskie projekty na prestiżowym Milan Design Week

7.4.2016

Polskie studio Zieta Prozessdesign zaprezentuje swoje projekty podczas tegorocznego Milan Design Week – największych i najbardziej prestiżowych na świecie targów mebli i wyposażenia wnętrz. Partner Europejskiego Instytutu Miedzi pokaże m.in. słynne stołki PLOPP i krzesła Chippensteel 0.5 wykonane z miedzi w technologii FiDU.

Targi meblarskie Salone del Mobile Milano i Mediolański Tydzień Projektowy (12 – 17 kwietnia 2016) stanowią dla przedstawicieli z branży wzornictwa oraz miłośników stylistyki i designu z całego świata obowiązkowy punkt na mapie. To dziesiątki wystaw i tysiące pokazywanych produktów. Milan Design Week poszerza perspektywę, inspiruje, gromadzi w jednym miejscu najlepsze i najbardziej innowacyjne trendy, które już wkrótce mają szansę zagościć w codziennej przestrzeni. Tegoroczna jubileuszowa 55. edycja to ponad 2300 wystawców prezentujących się na 207 tys. mkw. powierzchni, a organizatorzy przewidują ponad 30 tys. zwiedzających w sam tylko wystawowy weekend.

Wśród firm prezentujących się na Milan Design Week 2016 pojawi się również studio Zieta Prozessdesign, założone przez znanego polskiego projektanta Oskara Ziętę. Studio tworzy multidyscyplinarny, doświadczony zespół skupiony wokół projektowania nowoczesnych procesów produkcyjnych oraz innowacyjnych technologii, kierujący się hasłem „All you need is less”. Ponadczasowe produkty powstają w ramach trzech technologii: Pakiet w mądry sposób wykorzystuje materiał drewnopochodny - sklejkę, tworząc serię mobilnych produktów; 3+ to system stabilizujący cienkie i lekkie arkusze blachy za pomocą serii funkcjonalnych otworów, dzięki którym możemy bawić się systemem jak klockami; natomiast obiekty wykonane w technologii FiDU formują się w procesie kontrolowanej deformacji czy też „nadmuchiwania” blachy, w tym także miedzianej.

W FiDU tworzone są ikony współczesnego dizajnu i niepowtarzalne kolekcje meblowe, takie jak np. krzesło Chippensteel 0.5 i stołek PLOPP, który zdobył wiele prestiżowych nagród - w tym Red Dot Design Award 2008, German Design Council Award 2008 i Forum AID Award 2009.

- Potrzeba lat pracy, aby w pełni zrozumieć technologię FiDU i móc z niej świadomie korzystać. Efektem zrozumienia tej innowacyjnej metody oraz właściwości szlachetnego materiału jest PLOPP, nasza ikona, wyprodukowana w limitowanej, miedzianej wersji – mówi Oskar Zięta. – Kochamy miedź, bo pozwala łączyć siły natury i człowieka, jest dla nas magiczna. Odbijając otoczenie i roztaczając wokół siebie wyjątkową aurę ciepła i szlachetności, staje się jego częścią. Oprócz tego ma wpływ na nie – na powierzchniach miedzianych bakterie utrzymują się maksymalnie do 90 minut, podczas gdy na plastikowych aż do 18 miesięcy. W ten sposób miedziany PLOPP jest pierwszym na świecie siedziskiem posiadającym certyfikat siedziska przeciwdrobnoustrojowego!

Studio Zieta Prozessdesign jest firmą partnerską Europejskiego Instytutu Miedzi – większość stosowanych przez projektantów studia rozwiązań i procesów technologicznych spełnia wymagania licencji dla miedzi przeciwdrobnoustrojowej Cu+.

Najbardziej ikoniczne i wyjątkowe obiekty Zieta Prozessdesign, łączące innowacyjny design ze sztuką rzemiosła, można będzie zobaczyć podczas Milan Design Week 2016 w czterech lokalizacjach:

• Zona Santambrogio, Rossana Orlandi gallery,
  • Zona Tortona, wystawa „Sempering” w muzeum MUDEC (Museo delle Culture),
  • Zona 5Vie Art + Design, wystawa „Riflessioni” w budynku SIAM 1838,
  • Triennale di Milano, The XXIst Triennale di Milano International Exhibition „21st Century. Design After Design”, „Polish design” w Società per le Belle Arti ed Esposizione Permanente, organizowana przez culture.pl.

Dodatkowe informacje odnośnie miedzi przeciwdrobnoustrojowej można zaleźć na stronie www.cuplus.pl