Rejs po Krainie Wielkich Jezior Mazurskich dla osób niepełnosprawnych

13.9.2010

Takiego projektu jeszcze w Polsce nie było. 10 osób z różnego rodzaju niepełnosprawnościami, w tym m.in. osoba poruszająca się na wózku, osoba niedowidząca, osoby poruszające się o kulach, wyruszy w pięciodniowy rejs po Krainie Wielkich Jezior Mazurskich. Uczestnicy zmierzą się z własnymi ograniczeniami i odbędą prawdziwą wyprawę w głąb siebie...

Rejs odbędzie się w dniach 13-17 września pod hasłem „Małe Kilimandżaro – Mazury 2010”. Projekt nawiązuje do wyprawy z października 2008 r. kiedy to dziewięć osób z różnego rodzaju niepełnosprawnościami zmierzyło się z najwyższym szczytem Afryki , udowadniając, że niepełnosprawnowność nie może nikomu odebrać marzeń. Każdy z nas może dotrzeć tam gdzie chce, pod warunkiem, że obok są ludzie, którzy mu pomogą i dodadzą sił kiedy mu ich zabraknie. W czasie wyprawy po Krainie Wielkich Jezior Mazurskich niepełnosprawnym uczestnikom towarzyszyć będą wolontariusze Fundacji Anny Dymnej „Mimo Wszystko”, oraz wykwalifikowani sternicy. Start 13 września Stanica Wodna „Stranda” – keja firmy „Błękitny Piotruś” (szczegółowa trasa rejsu znajduje się w załączniku).

Serdecznie zapraszamy przedstawicieli Państwa Redakcji na spotkanie z uczestnikami rejsu, które odbędzie się 13 września o godz. 14.00 w Hotelu „Mazury” przy ul. Wojska Polskiego 56 w Giżycku.

Pierwszego dnia tj. 13 września uczestnikom projektu będzie towarzyszyć Natasza Caban, żeglarka, która samotnie opłynęła świat i w czasie tej niezwykłej podróży dwukrotnie gościła na swoim jachcie osoby niepełnosprawne – podopiecznych Fundacji Anny Dymnej „Mimo Wszystko”.

Niepełnosprawni uczestnicy rejsu „Małe Kilimandzaro – Mazury 2010” zostali wyłonieni w drodze konkursu. Każdy z nich musiał przekonać w swoim liście motywacyjnym organizatora projektu, że to właśnie on powinien się znaleźć na pokładzie jednego z pięciu jachtów, które pożeglują po Mazurach. Ostatecznie w tę niezwykłą podróż wyruszą m.in. pani Justyna, która na wskutek obrażeń odniesionych w czasie „białego szkwału” stała się osobą niepełnosprawną, niewidoma Ania, która „dopiero od niedawna ma odwagę marzyć”, pan Konrad 37-letni inżynier u którego guz mózgu spowodował lewostronny niedowład, 19-letnia Beata poruszająca się o kulach, która trenuje podnoszenie ciężarów.

Oto fragmenty zwycięskich listów:

„Trzy lata temu, podczas »białego szkwału« na Mazurach, uległam wypadkowi. Złamany maszt jachtu spadł mi na głowę. Obecnie cierpię na niedowład lewostronny spastyczny, padaczkę pourazową i nadciśnienie tętnicze, poruszam się za pomocą

kijka do nordwalkingu… Borykam się ze złymi wspomnieniami i urazami spowodowanymi »białym szkwałem«, ale bardzo chcę to przełamać…”.

„Piszę do Państwa, ponieważ dopiero od niedawna mam odwagę marzyć… „Mimo trudności w poruszaniu się, staram się spełniać swoje marzenia, żyć aktywnie, a nade wszystko uśmiechać się do ludzi i do świata…”.

„Zawsze chciałem się nauczyć żeglować, ale, niestety, z braku czasu odkładałem to na później, a później zachorowałem(…) ”

„Chciałabym poczuć, jak wiatr targa moje włosy, usłyszeć szum rozbryzgującej się wody spod dziobu łodzi; stawić czoło żywiołowi głębokiej toni. A po skończonym rejsie stanąć na brzegu łodzi i niczym rozwrzeszczana mewa wykrzyczeć: udało się!!!”.

„Mogę spełnić swoje marzenie o zobaczeniu Krainy Wielkich Jezior, o żeglowaniu, o przełamaniu stereotypu własnego wizerunku, że nie mogę, że mnie nie stać, że nie podołam, że wszyscy tylko nie ja…”.

Uczestnicy rejsu wezmą udział m.in. w szkoleniu coachingowym pt. „Instalacja wewnętrznego coacha”, które  przeprowadzi certyfikowany coach z wieloletnim doświadczeniem  -  Piotr Ciepliński. – Coaching to metoda, która umożliwia pełne i satysfakcjonujące wykorzystywanie indywidualnych zasobów i zdolności. Moim zadaniem podczas rejsu będzie pomaganie uczestnikom w wydobyciu własnego potencjału, wspieranie ich w pokonywaniu barier i osiągnięciu celów, które sobie postawili. – tłumaczy Piotr Ciepliński, dodając, że nie może doczekać się startu.

Organizatorem rejsu jest Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”. Partnerują jej: firma Ciepliński Coaching, która jest pomysłodawcą i inicjatorem  projektu i Biuro Żeglarskie „Błękitny Piotruś”, które zapewnia bezpłatny czarter pięciu jachtów i opiekę sterników. Więcej informacji na www.mimowszystko.org