Rusza połączenie kolejowe na Lotnisko Chopina

1.6.2012

Pierwszego czerwca oficjalnie uruchomione zostanie połączenie kolejowe między centrum Warszawy a międzynarodowym Lotniskiem Chopina. Dzięki temu mieszkańcy oraz przyjeżdżający na EURO 2012 kibice będą mogli szybko i wygodnie przemieszczać się między tymi ważnymi punktami stolicy.

Dzięki łącznicy do lotniska oraz modernizacji linii kolejowej łączącej port lotniczy z centrum miasta podróżni będą mogli w 20 minut przejechać pociągiem z Dworca Śródmieście do zlokalizowanej pod terminalem stacji PKP. To usprawnienie komunikacyjne jest szczególnie istotne teraz, gdy Warszawa szykuje się na przyjęcie gości i kibiców w związku z Mistrzostwami Europy w Piłce Nożnej 2012. Za budowę ważnego dla inwestycji 1200-metrowego tunelu odpowiedzialne było konsorcjum  Bilfinger Berger, ZUE Kraków i Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa. PeBeKa w realizacji zlecenia wykorzystała bogate doświadczenie zdobyte m.in. podczas realizacji pierwszej linii warszawskiego metra.

W ramach zapisanego w kontrakcie zakresu prac PeBeKa wykonała część robót konstrukcyjnych związanych z budową tunelu i rampy wjazdowej oraz budowę kolejowych obiektów pomocniczych: trafostacji nr 1, podstacji trakcyjnej oraz nastawni.

PeBeKa ma duże doświadczenie w realizacjach powstających w samych centrach miejskich aglomeracji. W latach 2006-2007 lubińska firma brała udział jako członek konsorcjum w budowie krakowskiego Ronda Mogilskiego. W 2008 roku PeBeKa zakończyła w Warszawie budowę węzła komunikacyjnego Młociny, finalizującego prace przy pierwszym odcinku warszawskiego metra. Firma wybudowała również stację Politechnika oraz przejście podziemne pod placem Bankowym, a także współuczestniczyła w realizacji stacji Centrum Racławicka.

Łącznica na Okęcie (1) Łącznica na Okęcie (2) Łącznica na Okęcie (3) Łącznica na Okęcie (4) Łącznica na Okęcie (5)