Silver Tower Center otwiera swe podwoje

23.10.2014

Elegancki hotel z baśniowym wystrojem, przestronne biura z widokiem na centrum Wrocławia i część handlowa na parterze – od dziś Silver Tower Center oficjalnie rozpoczyna swoją działalność. Wśród największych najemców biurowych jest polski oddział Luxoft, międzynarodowej firmy z branży IT.

Silver Tower Center to nowoczesny kompleks biurowo-hotelowo-usługowy, który powstał w bezpośrednim sąsiedztwie Dworca Głównego PKP, przy Placu Konstytucji 3 Maja. Budowa trwała dwa lata, a od 1 października br. pierwszych gości przyjmuje już znajdujący się tu trzygwiazdkowy hoteli ibis Styles Wrocław Centrum. Dziś oficjalnego przecięcia wstęgi, inaugurującego oficjalnie działalność całego obiektu, dokonał inwestor - Oleg Vyshniakov reprezentujący firmę Wisher Enterprise. W uroczystym otwarciu uczestniczył Archil Khabadze, przewodniczący rządu Adżarskiej Republiki Autonomicznej w Gruzji – w gruzińskim Batumi Wisher Enterprise wybudował i z sukcesem zarządza hotelem Golden Palace Batumi.

- Otwarcie Silver Tower Center jest ważnym wydarzeniem dla naszej firmy, to kolejny istotny krok w naszych biznesowych planach w Polsce i zagranicą. Wrocław to wyjątkowe miejsce, bardzo perspektywiczne i dynamicznie rozwijające się miasto, przyciągające wielu zagranicznych inwestorów. Cieszymy się, że mogliśmy tu zrealizować tak prestiżową inwestycję – mówi Oleg Vyshniakov.

Nowoczesne technologie w nowatorskiej przestrzeni

Chociaż budynek liczy 14 kondygnacji (w części wysokiej) i ponad 25 tys. m kw. powierzchni użytkowej (w tym 16 tys. m kw. powierzchni najmu), jego lokalizacja i standard sprawiły, że od rozpoczęcia komercjalizacji na oferowane tu lokale nie brakowało chętnych. Przestrzeń biurowa rozplanowana została na dwunastu kondygnacjach obiektu, w części niższej oraz wysokiej, o łącznej powierzchni ok. 7,5 tys. m kw.

- Miło nam poinformować, że swoje biuro będzie tu miał wrocławski oddział Luxoftu, międzynarodowej firmy z branży IT. Już wkrótce przeprowadzi się z dotychczasowej siedziby i zajmie docelowo trzy piętra, powierzchnię około 1800 metrów kwadratowych - mówi Aleksandra Sikora, manager ds. najmu Silver Tower Center.

Luxoft, spółka powstała w 2000 roku, specjalizuje się w obsłudze m.in. bankowości inwestycyjnej, lotnictwa, telekomunikacji i energetyki. Dostarcza platformy i systemy IT dla ponad klientów z całego świata, m.in. dla Boeinga, IBM, Deutsche Bank, UBS czy Forda. W Polsce działają dwa biura –  w Krakowie i od lipca 2013 roku we Wrocławiu. Umowa najmu z firmą Luxoft została podpisana za pośrednictwem firmy Knight Frank, która wspiera Wisher Enterprise nie tylko przy zarządzaniu budynkiem, jak również w procesie komercjalizacji powierzchni biurowych. Jak mówi Aleksandra Sikora, na bardzo zaawansowanym etapie są też rozmowy z innymi firmami zainteresowanymi powierzchnią biurową. Zostały podpisane listy intencyjne i trwają ustalenia dotyczące rozwiązań technologicznych oraz aranżacji przestrzeni, po zakończeniu których finalizowane będą ostateczne umowy. Tak naprawdę wolne pozostały już tylko powierzchnie na dwóch ostatnich piętrach, z wyjątkowym widokiem na Wrocław.

Jeśli natomiast chodzi o lokale w części handlowo-usługowej, to na chętnych czekają  jeszcze cztery pomieszczenia na parterze. Działa już restauracja Czary-Mary, na rogu od przyszłego roku funkcjonować będzie bistro dla pracowników biurowca i mieszkańców, a na zakupy można wybrać się do przestronnego (1100 mkw.) sklepu sieci Biedronka.

W krainie Alicji

Już od początku października br. gości przyjmuje ibis Styles Wrocław Center – niezwykły trzygwiazdkowy hotel, którego design nawiązuje do Alicji z Krainy Czarów. Zadbano o każdy element: od koloru ścian, specjalnie zaprojektowanych mebli aż po najdrobniejsze detale. Wizerunek zaczytanej Alicji, zdobiący pokojowe wnętrza, zachęca do pogrążenia się w lekturze i oddalenia od codzienności. Natomiast biurka z nogą w kształcie klucza i ściany pełne luster skłaniają do odkrywania kolejnych hotelowych tajemnic. Jedną z nich są malutkie drzwiczki z powitalną mufinką opatrzoną napisem „Zjedz mnie”, inną – sala śniadań, gdzie nawet podczas posiłków goście mogą poczuć się jak w świecie na opak, ze stołami zawieszonymi pod sufitem.

Dewizą marki ibis Styles należącej do sieci Accor (największego światowego operatora hotelowego) jest połączenie unikalnego designu z nowoczesnością, prostotą i komfortem. Ibis Styles Wrocław Centrum dysponuje 133 kolorowymi pokojami wyposażonymi w wygodne łóżka SweetBed™ by ibis Styles, w tym m.in. 9 apartamentami rodzinnymi. Sieć oferuje swoim gościom również pełen pakiet udogodnień – śniadania oraz szybki Internet wliczone w cenę. Na najmłodszych czeka specjalnie przygotowany kącik zabaw, na biznesmenów i uczestników spotkań – profesjonalne centrum konferencyjne o łącznej powierzchni ponad 1600 mkw. Znajduje się tu największa w centrum Wrocławia sala konferencyjna o pow. 450 mkw. (którą według potrzeb można dzielić przesuwanymi ściankami) oraz siedem mniejszych o metrażu od 26 do 78 mkw. Wszystkie wyposażone w profesjonalne urządzenia do organizacji spotkań, konferencji oraz imprez, a także szybki internet wi-fi. Foyer o powierzchni 240 mkw. oraz dedykowana kuchnia umożliwiają zorganizowanie największych konferencji z cateringiem – w centrum miasta jest to jedyne takie miejsce.

- Od momentu otwarcia zorganizowaliśmy kilka spotkań w naszym centrum konferencyjnym, w hotelu gościliśmy już ponad 2,5 tys. gości - mówi Anna Wierus, dyrektor hotelu ibis Styles Wrocław Centrum. – Średnie obłożenie obiektu wynosi ponad 50 procent, co nas bardzo cieszy, bo przecież tak naprawdę dopiero rozwijamy naszą działalność.

Przed budynkiem Silver Tower Center powstał przestronny publiczny plac z zielenią i małą architekturą, na którym w sezonie letnim będą mogły funkcjonować restauracyjne ogródki. Jego wyjątkową ozdobą jest zabytkowy słup ogłoszeniowy z lat 30. XX w., starannie odrestaurowany. Został umieszczony na rogu placu, przy skrzyżowaniu ulic Dworcowej i Małachowskiego, i już wkrótce powróci do swojej pierwotnej funkcji.

O Silver Tower Center:

Silver Tower Center to multifunkcyjny kompleks biurowo-hotelowy o wysokim standardzie. Składa się z dwóch komplementarnych segmentów: 14-piętrowej części wysokiej z 12 kondygnacjami, w których znajdują się biura, oraz z 6-kondygnacyjnej części niższej. W tej drugiej mieści się hotel i centrum konferencyjne, a na parterze i kondygnacji -1 lokale handlowo-usługowe. Obiekt usytuowany jest w centrum Wrocławia, przy Placu Konstytucji 3 Maja, blisko Dworca Głównego PKP oraz dworca autobusowego. Nowoczesny budynek wyróżnia się starannie przemyślaną, dynamiczną bryłą, która doskonale wpisuje się w krajobraz miejski. Wrażenie smukłości budynku podkreśla elegancka, szklana fasada, podzielona na pionowe, wyraźne profile. Projekt Silver Tower Center przygotowali architekci z  Maćków Pracowni Projektowej, a zarządcą budynku jest firma Knight Frank Sp. z o.o.

Więcej informacji: www.silvertowercenter.pl

Wisher Enterprise sp. z o.o.

Firma z siedzibą główną w Kijowie, realizująca inwestycje w Europie Środkowo-Wschodniej oraz w Azji, w tym na Ukrainie, Łotwie, Gruzji i w Polsce. Strategia działalności biznesowej opiera się na inwestowaniu w dynamicznie rozwijające się kraje oraz różnicowaniu rodzajów inwestycji: obiektów usługowych i użyteczności publicznej, biurowców i hoteli.

Wisher Enterprise posiada na Ukrainie ponad 300 000 mkw. powierzchni rozrywkowo-handlowej, hotelowej  i biznesowej. Zarządza też wszystkimi swoimi projektami. W stolicy Ukrainy spółka wybudowała dwa centra wypoczynkowo-rozrywkowe (Terminal oraz Ultramarine), centrum handlowo-rozrywkowe Bolshevik, a także 4-gwiazdkowy Cosmopolite Art Hotel. W Rydze w 2014 roku otworzyła hotel Mercure Riga Centre, buduje też obecnie elegancki Pullman Hotel (oba 4-gwiazdkowe), natomiast w gruzińskim Batumi zarządza Golden Palace Hotel, w którym działa również kasyno. Wisher Enterprise współpracuje z Grupą Accor, największym światowym operatorem hotelowym, obecnym w 92 krajach, z siecią ponad 3 500 hoteli i 160 000 pracowników.

Na terenie Polski Wisher Enterprise zrealizował nowoczesny kompleks hotelowo-biurowy Silver Tower Center we Wrocławiu, a w Warszawie buduje obecnie centrum biznesowe Grzybowska 43.

Uroczyste przecięcie wstęgi Konferencja prasowa przed otwarciem Spacer po obiekcie Część hotelowa