Specjalizacja lekarska także w Centrum Radioterapii Amethyst

29.6.2015

Krakowski Szpital Specjalistyczny im. L. Rydygiera wraz z Centrum Radioterapii Amethyst uzyskał uprawnienia do prowadzenia specjalizacji lekarskiej z radioterapii onkologicznej i został wpisany na oficjalną listę Ministra Zdrowia. To trzeci taki ośrodek w Małopolsce – szkolenie specjalizacyjne będzie mogło przechodzić tu jednocześnie 5 osób.

- To dla nas zwieńczenie wielomiesięcznej pracy i starań o to, aby pełnoprofilowy ośrodek onkologiczny, jaki tworzymy razem z Centrum Radioterapii Amethyst, mógł także uczestniczyć w kształceniu wykwalifikowanej kadry medycznej - podkresla lek. med. Bożena Kozanecka, Dyrektor ds. Lecznictwa Szpitala Specjalistycznego im. L. Rydygiera. - Radioterapia jest obecnie jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi medycyny, z drugiej strony rośnie liczba zachorowań na nowotwory złośliwe. Ważne więc, by przybywało specjalistów, którzy mają dostęp do najnowszych szkoleń i światowej wiedzy.

Kwestie naboru i odbywania specjalizacji lekarskich reguluje ustawa o zawodach lekarza i lekarza dentysty z 1996 r. oraz przepisy rozporządzenia Ministra Zdrowia z 2013 r. Tytuł specjalisty można otrzymać po odbyciu szkolenia specjalizacyjnego w jednym z uprawnionych ośrodków medycznych  oraz zdaniu Państwowego Egzaminu Specjalizacyjnego. W przypadku radioterapii onkologicznej w całej Polsce działa obecnie 30 takich placówek, przy czym tylko w połowie województw funkcjonują co najmniej dwa takie punkty. Małopolska  może się obecnie pochwalić trzema ośrodkami z takimi uprawnieniami: Szpital Specjalistyczny im. L. Rydygiera z Oddziałem Radioterapii i Centrum Radioterapii Amethyst dołączył do krakowskiego oddziału Centrum Onkologii Instytut im. M. Skłodowskiej-Curie oraz Szpitala Wojewódzkiego im. Św. Łukasza w Tarnowie. W sumie w województwie małopolskim przewidziano 30 miejsc szkoleniowych na specjalizację w dziedzinie radioterapii onkologicznej, a co szósta osoba będzie zdobywała specjalizację właśnie w Szpitalu Specjalistycznym im. L. Rydygiera.

- Cieszymy się, że Centrum Radioterapii Amethyst włączy się w proces kształcenia specjalistów. To ważne potwierdzenie, że warto starać się i wdrażać w polskiej medycynie najnowsze osiągnięcia nauki przy zastosowaniu wysokich standardów jakości - mówi Barbara Werchowiecka-Rusinek, prezes spółki RTCP, zarządzającej Centrum Radioterapii Amethyst. – Powód do dumy jest tym większy, że jesteśmy inwestorem niepublicznym, jedynym w gronie certyfikowanych ośrodków w Małopolsce.

Pełny wykaz jednostek uprawnionych do prowadzenia specjalizacji lekarskich dostępny jest w serwisie internetowym Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego .