Szyby powstają zgodnie z planem

30.7.2014

Głębienie szybu GG-1 w Kwielicach przebiega według harmonogramu – po ponad pół roku drążenia metodą mechaniczną na koniec lipca szyb osiągnął głębokość 250 metrów. Intensywne prace trwają również przy szybie wentylacyjnym SW-4, którym każdego dnia wydobywa się 240 metrów sześciennych urobku.

W połowie lipca na budowie szybu GG-1 zamontowany został 146 pierścień tubingowy. Oznacza to, że po siedmiu miesiącach drążenia z wykorzystaniem mechanicznego urabiania skał, szyb osiągnął głębokość 229,3 metra w obudowie i 231,7 metra w wyłomie. Prace będą prowadzone aż do poziomu 380 metrów, po czym  zmianie ulegnie wyposażenie szybu, a miejsce kombajnu szybowego zajmie pierścień montażowy tubingów. - Zmieni się wówczas metoda urabiania skał - mówi Jacek Kulicki, prezes Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń PeBeKa. - Od tego momentu głębienie będzie się odbywać za pomocą robót strzałowych. PeBeKa opracowała specjalną technologię prowadzenia tych prac, która minimalizuje szkodliwe działanie detonacji na otaczający górotwór i instalację mrożeniową.

Szyb GG-1 zlokalizowany jest w powiecie polkowickim, w gminie Grębocice, w odległości ok. 500 m na północny zachód od centrum Kwielic. To trzydziesty pierwszy szyb w Zagłębiu Miedziowym i strategiczna inwestycja KGHM Polska Miedź S.A. – umożliwi dostęp do głęboko położonych pokładów rud miedzi występujących w strefie poniżej poziomu 1200 m, na północ od obecnie eksploatowanych złóż w obrębie obszarów górniczych Sieroszowice oraz  Rudna. Dwa podstawowe parametry szybu GG-1, którego głębienie potrwa pięć lat, to głębokość - około 1 340 metrów, średnica w świetle obudowy 7,5 m.

Intensywne prace przebiegają pomyślnie również przy szybie wentylacyjnym-wdechowym SW-4. Po zakończeniu etapu głębienia, wyposażenie szybu zostało przystosowane do prac związanych z wydobywaniem kamienia. Zdemontowano infrastrukturę pomocniczą, wykorzystywaną na wcześniejszych etapach budowy. Na poziomie 1209 metrów specjaliści PeBeKa zamontowali urządzenia do załadunku kubłów na podszybiu. Przebudowali również układ zasilania i sygnalizacji szybowej. W maju szybem SW-4 ruszyło ponadto wydobywanie kamienia powstającego z przybierek pod stację wentylatorów. Każdego dnia wydobywane jest około 240metrów sześciennych urobku.

- Zarówno GG-1 jak i SW-4 to ważne inwestycje dla całej grupy KGHM i cieszy nas fakt, że prace przy tych dwóch jednocześnie realizowanych inwestycjach przebiegają planowo – podkreśla prezes Kulicki. – Po zakończeniu prac GG-1 umożliwi dotarcie do najgłębszych pokładów rudy miedzi. Z kolei SW-4 poprawi warunki wentylacyjne  co zapewni większą efektywność przewietrzania chodników kopalni ZG Polkowice-Sieroszowice.

Dodatkowych informacji udzieli Państwu:

Agnieszka Kubica-Radek
Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A.
tel. (+48 76) 840 52 25 /785 992 272
e-mail: aradek@pebeka.com.pl

Jerzy Piątek
PR time – Agencja Public Relations
tel. (+48 71) 33 70 686
e-mail: jerzy.piatek@prtime.pl

Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa Spółka Akcyjna z Lubina to jedna z największych firm budowlanych w Polsce. Przychody spółki ze sprzedaży w 2013 roku wyniosły ponad 503,5 mln złotych. Notowana jest w rankingach 500 największych polskich przedsiębiorstw Rzeczpospolitej i Polityki. W rankingu Diamentów Forbesa 2013 uzyskała 22 lokatę wśród dużych ogólnopolskich firm.  PeBeKa znajduje się też na 34 miejscu wśród największych firm z Dolnego Śląska i zajmuje pierwszą pozycję wśród czterech największych dolnośląskich firm budowlanych (wg rankingu Polityki). Lubińskie przedsiębiorstwo zatrudnia 1780 osób.

Świadczy usługi w zakresie budownictwa specjalistycznego ogólnego i inżynieryjnego, dysponuje własnym, nowoczesnym parkiem maszynowym, możliwościami produkcyjnymi na poziomie pozwalającym na kompleksową realizację kontraktów - od prac projektowych po pełne zakończenie inwestycji. Buduje obiekty podziemne i powierzchniowe na rzecz górnictwa, transportu i komunikacji, przemysłu, a od niedawna również w branży ochrony środowiska. Dysponuje unikalną na skalę światową technologią głębienia szybów z zastosowaniem mrożenia górotworu. Dzięki jej zastosowaniu firma wybudowała 29 szybów dla KGHM Polska Miedź S.A.

Geneza PeBeKa SA jest związana z odkryciem złóż miedzi i początkami Zagłębia Miedziowego. W początkowym etapie firma głębiła i uzbrajała szyby nowopowstających kopalń, rozszerzając później zakres działalności o tworzenie pełnej infrastruktury zakładów górniczych. Pracownicy PeBeKa budowali kopalnie od podstaw, jako pierwsi dotarli do pokładów złoża rudy miedzi, głębili kolejne szyby i poszerzali sieć wyrobisk chodnikowych. Powstał w ten sposób zespół nowoczesnych kopalń czołowego światowego producenta miedzi, które PeBeKa rozbudowuje do dziś. PeBeKa działa w ramach Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź S.A., który jest właścicielem 100 proc. akcji przedsiębiorstwa.