Uśmiechnięty Mikołaj na kartce PeBeKi

5.12.2011

Praca 11-letniego Krzysztofa Jeża, przedstawiająca Mikołaja wśród śnieżnego krajobrazu, będzie oficjalną kartką bożonarodzeniową Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń PeBeKa SA. Jego propozycja wygrała spośród ponad 50 prac przygotowanych przez uczniów lubińskiego Zespołu Szkół Specjalnych na organizowany przez PeBeKę konkurs.

To już siódma edycja akcji „Kartki życzliwości”, w której dzieci i młodzież lubińskiego Zespołu Szkół Specjalnych przygotowywała samodzielnie, na podstawie własnych pomysłów, kartki nawiązujące do tematu nadchodzących świąt. Uczniowie uczestniczyli w ten sposób zarówno w warsztatach plastycznych, jak i w specjalnym konkursie, mającym na celu wyłonienie propozycji na oficjalną, firmową kartkę bożonarodzeniową PeBeKa.

Celem konkursu, który przedsiębiorstwo organizuje na rzecz Zespołu Szkół Specjalnych w Lubinie, jest przede wszystkim wsparcie finansowe oraz pomoc dzieciom, które zmagają się na co dzień nie tylko z własnymi ograniczeniami psychofizycznymi, ale również ze zjawiskiem nietolerancji i dyskryminacji. Intencją PeBeKi jest aktywizacja uczniów, budowanie ich wiary we własne możliwości, a poprzez doposażenie szkoły – także zwiększanie ich szansy na rynku pracy.

- Rozpoczynając akcję cztery lata temu chcieliśmy, aby ta inicjatywa stała się tradycją naszego przedsiębiorstwa oraz Zespołu Szkół Specjalnych. Zdecydowanie można powiedzieć, że cel ten został osiągnięty. Teraz naszym wspólnym wyzwaniem jest to, aby kartka życzliwości była tradycją całego regionu Zagłębia Miedziowego. Cel ambitny, ale już w tej edycji można stwierdzić, iż jego realizacja jest bardzo realna – mówi Agnieszka Kubica-Radek, rzecznik prasowy PeBeKa i członek kapituły. - Do akcji  przyłączyło się kilka spółek grupy kapitałowej, a nawet lokalna policja oraz harcerze.

Do PeBeKi na bożonarodzeniową edycję „Kartek życzliwości” wpłynęło w sumie 51 prac. Oprócz wyłonienia zwycięzcy kapituła postanowiła także przyznać osiem wyróżnień. Trafią one do :

- Dawida Sławskiego - 10 lat

- Karoliny Rząsy - 11 lat

- Mateusza Pitasia - 12 lat

- Łukasza Zarobnika - 8 lat

- Łukasza Motyla - 17 lat

- Łukasza Kłosa - 11 lat

- Piotra Ulidowskiego -19 lat

- Macieja Wąsika - 11 lat

PeBeKa jest silnie związana z lokalną społecznością, a działalność na rzecz najbliższego otoczenia jest wpleciona w genezę działającego już ponad pół wieku przedsiębiorstwa. Do swojej akcji PeBeKa zaprasza również inne firmy działające na rynku lokalnym oraz artystów i instytucje handlowe. W każdej kolejnej edycji udaje się zaangażować coraz więcej osób i podmiotów biznesowych. Jest to główny wskaźnik sukcesu tej inicjatywy. Do tegorocznej bożonarodzeniowej odsłony konkursu przyłączyła się już lubińska Fundacja For ART. Chęć współpracy wyraziły także spółki Grupy Kapitałowej KGHM, tj. Centralny Ośrodek Przetwarzania Informacji (COPI), Miedziowe Centrum Zdrowia i Mercus. Po raz pierwszy udało się również zaangażować do tej inicjatywy lubińską policję.

Swój udział w akcji - poprzez udział w  zbiórce pieniędzy, połączonej ze sprzedażą kartek na terenie Lubina i powiatu lubińskiego - będą mieć również wolontariusze i lubińscy harcerze. Logotypy wszystkich instytucji pojawią się na okładce zwycięskiej pracy, która zostanie wydana w nakładzie 2500 egzemplarzy, a cały dochód ze sprzedaży kartek zostanie przekazany na rzecz Zespołu Szkół Specjalnych w Lubinie.

Powoli tradycją staje się także organizowanie uroczystego rozdania nagród konkursu „Kartki życzliwości” przy okazji obchodów Światowego Dnia Osób Niepełnosprawnych. W tym roku impreza w Zespole Szkół Specjalnych rozpocznie się 7 grudnia o godz. 10.00. Wyróżnieni młodzi artyści otrzymają wówczas nagrody, a pozostałe dzieci drobne upominki od organizatora konkursu, czyli Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń PeBeKa.  W programie spotkania zaplanowano także wernisaż prac uczniów szkoły.

„Kartki życzliwości” w liczbach:

• 7 edycji
  • 565 prac zgłoszonych w konkursie