Więcej radioterapii w Krakowie

11.12.2013

Pierwszy pacjent trafi do Centrum Radioterapii Amethyst w Krakowie 16 grudnia br. Uroczyste otwarcie obiektu odbyło się w środę 11 grudnia. Od tego momentu Szpital Specjalistyczny im. L. Rydygiera może prowadzić pełnoprofilowe, kompleksowe leczenie onkologiczne. Pacjenci w jednym miejscu przejdą wszystkie elementy terapii, od diagnozy, przez chirurgię onkologiczną, chemioterapię, po radioterapię.

Krakowskie Centrum działa w ramach międzynarodowej sieci Amethyst Radiotherapy, specjalizującej się w najnowszych terapiach onkologicznych, szczególnie radioterapii. Koncepcja sieci zakłada harmonijne połączenie kompetencji personelu z najnowocześniejszym sprzętem i technologiami medycznymi. Inwestorem przedsięwzięcia w Krakowie jest spółka RTCP, należąca do grupy Amethyst Medical Center, która w całości poniosła koszt inwestycji (84 mln złotych). Utworzenie pełnoprofilowego ośrodka onkologicznego jest możliwe dzięki współpracy publicznego szpitala i prywatnej firmy. RTCP wygrało w ub. r. przetarg na dzierżawę gruntu i budowę centrum radioterapii.

- Jestem przekonana, że krakowska inwestycja udowodni, że przyszłość nowoczesnych terapii wymaga rozsądnej współpracy między publicznymi i niepublicznymi partnerami – mówi Barbara Werchowiecka-Rusinek, prezes RTCP. – Cieszę się, że pierwsze Centrum Amethyst w Polsce rusza w Krakowie. Pacjenci z rejonu Małopolski bardzo potrzebują dodatkowego ośrodka radioterapii. Dla nas równie ważna jest też współpraca z zespołem fachowców Szpitala Specjalistycznego im. Rydygiera, którzy mają  wielkie doświadczenie w zakresie leczenia onkologicznego.

Plany dotyczące uruchomienia ośrodka radioterapii przy Szpitalu Specjalistycznym im. L. Rydygiera sięgają 2009 roku, ale dopiero wraz z pojawieniem się niepublicznego inwestora zostały spełnione. Rozstrzygnięcie przetargu nastąpiło 11 października 2012 roku. Z powodu potrzeb pacjentów prace nad budową ośrodka prowadzone były w bardzo szybkim tempie. W ciągu dwóch miesięcy inwestor zmodyfikował projekt obiektu i dostosował go do nowych potrzeb. Prace budowlane ruszyły w styczniu br., a budynek w stanie surowym był gotowy już w sierpniu. W tym momencie rozpoczęła się instalacja trzech akceleratorów Elekta Synergy i pozostałego specjalistycznego sprzętu. W sumie w ciągu jedenastu miesięcy Centrum Radioterapii Amethyst nie tylko wybudowano od podstaw, ale zostało też w pełni wyposażone. W tym czasie zrekrutowano również zespół, który przeszedł kompleksowe szkolenia. W Centrum Radioterapii Amethyst pracuje 38 osób, w tym 6 lekarzy radioterapeutów, 4 fizyków medycznych, 10 techników elektroradiologii.

Najważniejszym technicznym elementem każdego ośrodka radioterapii są akceleratory (przyśpieszacze liniowe). W zakresie sprzętu i technologii sieć Amethyst współpracuje ze szwedzką firmą Elekta, dostawcą najnowocześniejszego, najbardziej zaawansowanego sprzętu do radioterapii na świecie. Rozwiązania Elekty w zakresie onkologii i neurochirurgii są wykorzystywane w 6 000 szpitali na całym świecie.

Zalety technologii Elekta VMAT stosowanej w Centrum Radioterapii Amethyst:

• Technologia wykorzystywana w systemach Elekta wpływa na istotny wzrost precyzji napromieniania. Dzięki zastosowaniu specjalnych kolimatorów wielolistkowych przyśpieszacze modulują trójwymiarowo wiązkę napromieniania, tak aby oddziaływała ona bezpośrednio na guza. Naświetlanie zdrowych tkanek jest w sposób wyraźny ograniczone, co zmniejsza ryzyko powikłań.
  • Elekta VMAT pozwala na podawanie optymalnych dawek terapeutycznych, co zapewnia skuteczność terapii i zwiększa szanse całkowitego wyleczenia nowotworu.
  • Bezpośrednio w trakcie terapii lekarze obserwują  guz i dostosowują terapię tak, by dawka napromieniania była odpowiednia, a zdrowe tkanki były jak najmniej narażone.
  • Przy użyciu Elekty VMAT czas trwania sesji radioterapeutycznych skraca się do 8-12 minut (samo napromienianie trwa tylko 2-4 minuty), co wyraźnie podnosi komfort pacjenta.
  • Trzy akceleratory zostały tak skonfigurowane, aby terapia pacjenta mogła odbywać się przy pomocy każdego z nich. W ten sposób przerwy techniczne i przeglądy gwarancyjne nie wpłyną na harmonogram leczenia.

Współczesna radioterapia jest połączeniem nauki i technologii w zakresie sprzętu oraz komputerowego obrazowania 3 i 4D. W krakowskim Centrum zainstalowano dwa tomografy komputerowe firm Philips i Siemens, a proces planowania leczenia został całkowicie skomputeryzowany. Aby absolutnie precyzyjnie wyznaczyć obszar zajęty chorobą nowotworową, lekarze będą używać 22-calowych tabletów graficznych. Multimedialna sala konferencyjna umożliwia omawianie każdego przypadku oraz prowadzenie wideokonferencji z partnerami sieci Amethyst na świecie.

Nowoczesna technologia objęła również sam budynek Centrum Radioterapii Amethyst. Obiekt to inteligentny budynek, w którym dzięki systemowi BMS (Building Management System) monitorowana jest praca wszystkich instalacji. Pacjenci będą wyposażani w indywidualne karty magnetyczne, które nie tylko umożliwią im dostęp do odpowiednich stref, ale zawierać będą również harmonogram terapii. Budynek spełnia najbardziej wymagające kryteria termoizolacji i ochrony środowiska.

W Centrum Radioterapii Amethyst najważniejszy jest pacjent, dlatego projekt obiektu został maksymalnie dostosowany do jego potrzeb, również w kontekście osób niepełnosprawnych. Ściany mają przyjazne, ożywiające kolory. Poczekalnia główna i wewnętrzna, dzięki specjalnymi świetlikom, doświetlone są światłem zewnętrznym. Przy wejściach do gabinetów lekarskich zainstalowano elektroniczny system informacyjny pokazujący, czy lekarz jest w danym momencie dostępny. Recepcja działa tak, aby pacjent uzyskał od razu wszystkie niezbędne informacje.

W Centrum Radioterapii Amethyst działa przychodnia radioterapii i ginekologii onkologicznej, pracownia teleradioterapii i brachyterapii. Pacjenci mogą zgłaszać się na konsultacje również bez skierowania. Wszystkie świadczenia medyczne w Centrum Radioterapii Amethyst są bezpłatne, będą świadczone na podstawie kontraktu z NFZ.

Centrum Radioterapii Amethyst działa w godzinach 7.00 do 19.00.

Centrum Radioterapii Amethyst (1) Centrum Radioterapii Amethyst (2) Centrum Radioterapii Amethyst (3) Centrum Radioterapii Amethyst (4) Centrum Radioterapii Amethyst (5) Centrum Radioterapii Amethyst (6) Centrum Radioterapii Amethyst (7) Otwarcie Centrum Radioterapii Amethyst (1) Przecięcie wstęgi. Od lewej: wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak, Avner Goldenberg, przedstawiciel Amethyst Medical Center, Wojciech Szafrański, prezes Szpitala Specjalistycznego im. L. Rydygiera Uroczysty toast