Zespołowa diagnoza sprawdza się w onkologii

12.12.2014

Dziewięć zespołów wielodyscyplinarnych zajmuje się planowaniem leczenia onkologicznego w Szpitalu Specjalistycznym im Rydygiera w Krakowie. Ten system pracy wdrożony został na początku 2014 roku. Tymczasem pakiet zmian przygotowanych przez Ministerstwo Zdrowia przewiduje wdrożenie systemu konsyliów medycznych w całej Polsce.

Promotorem wielospecjalistycznego podejścia do medycyny jest Centrum Radioterapii Amethyst działające przy Szpitalu Specjalistycznym im. Rydygiera. 11 grudnia 2013 roku, z okazji otwarcia placówki, Amethyst zorganizował konferencję „Multidyscyplinarnie o onkologii - wielospecjalistyczne zespoły szansą na większą skuteczność leczenia onkologicznego”. Konferencja zgromadziła kilkudziesięciu lekarzy specjalistów, a wśród prelegentów pojawili się znani i cenieni na świecie eksperci w dziedzinie radioterapii, m.in. profesorowie Ion Christian Kiricuta oraz  Razvan Galalae, a także ówczesny wojewódzki konsultant w dziedzinie radioterapii onkologicznej, prof. Stanisław Korzeniowski.

Dyskusja na temat interdyscyplinarnego podejścia do leczenia onkologicznego znalazła natychmiastową kontynuację w organizacji pracy. Dzięki uruchomieniu Centrum Radioterapii Szpital Specjalistyczny im. Rydygiera w Krakowie stał się  pełno profilowym ośrodkiem leczenia onkologicznego, a nowoczesny sprzęt i fachową kadrę uzupełniono o najnowocześniejszy sposób zarządzania. Powołano dziewięć specjalistycznych zespołów nowotworów: głowy i szyi,  piersi, przewodu pokarmowego, układu moczowego, narządów rodnych,  kości, klatki piersiowej i raka płuc, układu chłonnego, skóry, tkanek miękkich i czerniaka.

- Nasze roczne doświadczenia pokazują, że to rozwiązanie organizacyjne ma olbrzymie zalety - mówi dr Marcin Hetnał, dyrektor Centrum Radioterapii Amethyst w Krakowie. – Zespołowe omówienie terapii zwiększa efektywność leczenia, pozwala na dobór najbardziej optymalnej terapii. Nierzadko pozwala również na skrócenie czasu diagnostyki. Gdy wszyscy specjaliści spotykają się razem, nie odsyłamy pacjenta na różne, często czasochłonne konsultacje. Dyrektywny sposób leczenia na świecie jest przeszłością. Już w latach 90. pojawiło się wiele prac naukowych udowadniających skuteczność łączenia różnych metod terapeutycznych w leczeniu chorób nowotworowych. Są wśród nich przedoperacyjna radioterapia, radiochemioterapia i inne leczenie skojarzone, dobrane w optymalnej sekwencji i czasie. Ich rodzaj i sekwencja zależą od rodzaju nowotworu, stanu zaawansowania, a także od stanu klinicznego chorego.

Zespoły wielodyscyplinarne spotykają się najczęściej w sali multimedialnej w Centrum Radioterapii Amethyst. Lekarze mają tu dostęp do wyników badań diagnostycznych. W każdym zespole pracuje onkolog kliniczny, chirurg onkolog, radioterapeuta. Pozostali specjaliści zapraszani są zgodnie wymaganiami danego przypadku. W spotkaniach wielu zespołów biorą udział sami pacjenci, bo w tym systemie ostateczna decyzja dotycząca terapii należy do chorego. W przypadku Szpitala Specjalistycznego im. Rydygiera i Centrum Radioterapii Amethyst w skład zespołu wchodzi również psychoonkolog.

W ciągu roku funkcjonowania zespołów wielodyscyplinarnych nie wszystko było łatwe. Największym utrudnieniem jest brak czasu, a zgromadzenie wszystkich niezbędnych specjalistów w tym samym miejscu i o tej samej porze graniczy czasami z cudem. Systematycznie raz w tygodniu spotykają się zespoły nowotworów głowy i szyi, narządów rodnych, piersi i przewodu pokarmowego oraz układu moczowego. Pozostałe zespoły są zwoływane w miarę potrzeb. Do 12 grudnia br. zespoły wielodyscyplinarne w Szpitalu Specjalistycznym im. Rydygiera podjęły decyzje w 196 przypadkach nowotworów głowy i szyi, 87 nowotworach przewodu pokarmowego i 54 nowotworach piersi.

- Leczenie wielospecjalistyczne to ważny element strategii sieci Amethyst na całym świecie. Cieszę się, ze tak szybko udało nam się to rozwiązanie wdrożyć w Krakowie - mówi Barbara Werchowiecka-Rusinek, prezes RTCP, spółki zarządzającej krakowskim Centrum Radioterapii Amethyst. – To, że pakiet onkologiczny wdrażany przez Ministerstwo Zdrowia nakazuje organizowanie konsyliów medycznych i promuje zespołowe podejmowanie decyzji, może się okazać ważnym krokiem w polskiej onkologii. Nasze doświadczenia pokazują, że ta droga przynosi wiele korzyści pacjentom.